Pasar Rekkem-Lauwe-Menen wandelt langs Rekkemse ‘dorpswegels’

Luc Delem, Heidi Claerhout, Paul Maxy, Vincent Dumortier, Benjamin Vanseveren en Berenice Bogaert in de Halluinwegel, één van de trage wegen die tijdens de Pasarwandeling aan bod komen. (foto CB)
Redactie KW

Pasar Rekkem-Lauwe-Menen wandelt op zaterdag 18 september door de Rekkemse dorpswegels. Deze week werd in het grensdorp ook het startschot gegeven van een nieuwe mobiliteitscampagne. Het overkoepelende beweging.net West-Vlaanderen zet het belang van goed onderhouden trage wegen in de kijker.

Voor de lokale afdeling van Pasar betekent de wandeling niet alleen de start van een nieuw seizoen, maar ook de eerste activiteit na een lange periode van corona-inactiviteit. “We starten om 16 uur in Café Central met koffie en gebak”, zegt Luc Delem.

100 jaar beweging.net

“Tijdens een 6 kilometer lange wandeling doen we de trage wegen van Rekkem aan. Na afloop is er vanaf 18 uur een gezellig samenzijn met een drankje en belegde boterhammen. Je kan dan ook de overzichtstentoonstelling over het 100-jarig bestaan van beweging.net bezoeken in het zaaltje van het café. Die expo loopt van 18 tot 26 september.” De deelnameprijs voor de wandeling – inclusief koffie, gebak, drankje en boterhammen – bedraagt 5 euro voor Pasarleden en 7 euro voor niet-leden. Inschrijven kan nog tot zaterdag 10 uur via 056 41 75 62 of luc.delem@telenet.be.

Uitgerekend deze week lanceerde beweging.net West-Vlaanderen zijn nieuwe mobiliteitscampagne in Rekkem. De campagne wil het belang van goed onderhouden trage wegen in de kijker zetten. “Want die kunnen een oplossing bieden voor veiligere verplaatsingen te voet, met de fiets of rolstoel. Zeker met de start van het nieuwe schooljaar is verkeersveiligheid van wandelaars en fietsers nog steeds een van de grote bekommernissen”, klinkt het bij de provinciale tak. “We willen vrijwilligers aansporen om campagne te voeren in hun eigen gemeente. Anderzijds willen we lokale besturen aanporren om werk te maken van een degelijk tragewegenbeleid.”

Murissonwegel

“Met onze lokale afdeling zetten we ons al decennia lang in voor de trage wegen in Rekkem”, weet Berenice Bogaert. “We staken al zelf de handen uit de mouwen om wegels opnieuw bewandelbaar te maken door te maaien of putten op te vullen met gebroken puin. We hebben alle kerkwegels en trage wegen gecontroleerd. Sommige zijn perfect in orde, zoals die naar Steenland. Andere kunnen beter, terwijl de Murissonwegel dan weer met moeite bewandelbaar is. Het is de stad die dient in te staan voor het onderhoud van die wegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier