Pasar Koolskamp klaar voor organisatie Sint-Maartensvuur

Sint-Maarten, de patroonheilige van de plaatselijke parochie, is in het verleden altijd geëerd geweest en nu nog.

We zien bovenaan Rita Deboosere, Rosa Heyndrickx, Rita Watteny, Marleen Vanhecke en zittend Rita Deceuninck, Siska Phlips, Nele Maeseele. © JD

Dit jaar neemt Pasar weer de organisatie van het Sint-Maartensvuur voor haar rekening. Iedereen is welkom op woensdag 11 november in evenementenhal De Ark in Ardooie. Vroeger trokken kinderen verkleed rond van deur tot deur op zoek naar wat snoep.

Een kwarteeuw geleden nam het toenmalig Klavertje Vier bestaande uit Noël Vandevoorde, Jan Maeseele, Dirk Defour en Julien Baert het initiatief om er één groot feest van te maken. Nog later werd samengewerkt met Pasar en na het opdoeken van Klavertje Vier neemt Pasar nu volledig de organisatie op zich.

Dorpscentrum in halloweensfeer

Ondertussen heeft het feestprogramma heel wat wijzigingen ondergaan. Jarenlang was de speelruimte van Vrije Basisschool De Horizon in de Ardooisestraat het centraal punt van een avondgebeuren. Met start onder de kerktoren en een rondgang door het dorpscentrum. De bewoners kregen zelfs gratis een lantaarn om het hele dorpscentrum in een halloweensfeer te kunnen onderdompelen. Later werd uitgeweken naar zaal ‘t Zonneke en de voorbij twee jaar verzamelde men op particulier domein.

In een zoektocht naar ruimte voor het hele feestprogramma wordt dit jaar op woensdag 11 november verzameld in de evenementenhal De Ark in de Melkerijstraat in Ardooie. Ter gelegenheid van de zilveren editie van het Sint-Maartensvuur staat er heel wat op het programma. Met wat meer aandacht voor het namiddaggebeuren. “We starten om 15 uur met een betoverende Sint-Maartensstappeling over een afstand een vijftal kilometer. Waaraan groot en klein kan deelnemen. Begeleid door de traditionele heksen en met aangepaste animatie. Onderweg is er voor iedereen ook een feestelijk traktaat” aldus Pasarvoorzitster Rita Watteny en haar medewerkers Rosa Heyndrickx, Rita Deboosere, Marleen Vanhecke, Rita Deceuninck, Nele Maeseele, Dieter Depuydt, Martine Verhulst en Siska Phlips. “We krijgen ook de medewerking van de Koolskampse harmonie en de Chiro en van de gemeentelijke Rode Kruisafdeling.”

Het einde van de stappeling is voorzien omstreeks 17 uur. Maar het Sint-Maartensfeest begint dan pas figuurlijk te laaien in De Ark. Vanaf 17.30 uur start daar een groot Sint-Maartensfeest met illusionist, kindergrime, ballonnenclown, workshop, animatie, sint-maartenslekkernijen, enz. De deelname is gratis in iedereen is welkom.

Optreden van Goe-Bezig

Het feestelijk gebeuren wordt afgerond met een optreden van de Ardooise rock-coverband Goe-Bezig. Men kan in het avondgedeelte ook genieten van heel wat lekkers aan een betaalbare prijs aangeboden op diverse standen aan.

(JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.