Fruittelers vrezen nachtvorst: “Pas gerust als we het fruit kunnen plukken”

Els Lambrecht tussen de bloeiende fruitbomen.© Ludo Ostyn
Els Lambrecht tussen de bloeiende fruitbomen.© Ludo Ostyn
Olaf Verhaeghe

Fruittelers Els Lambrecht en Arne Baart slapen weinig de jongste dagen. De hele nacht door moeten ze de temperatuur in de gaten houden om hun appel- en perebloesems te redden.

“Hoeveel uren we hebben geslapen? Ik heb ze niet geteld. Van mijn man zijn het er sowieso nog een pak minder.” Els Lambrecht van Fruit Lambrecht-Baart uit Sint-Eloois-Vijve kan er nog om lachen, maar gerust is ze er niet op. De nachtelijke vriestemperaturen van de voorbije week zijn een gevaar voor hun appel- en perebloesems. “Als het knopje al een beetje openstaat, is een graad onder nul eigenlijk al voldoende om onherstelbare schade aan te richten. We moeten de temperaturen continu in de gaten houden, elk uur staat Arne op om te kijken om te checken.”

Om hun fruit te beschermen, maken Els en Arne ook gebruik van een beregeningssysteem dat de bloesems nat maakt en zo een ijszakje rond het vruchtje zelf creëert. “De regen bevriest en vormt een isolatielaagje als het ware. Daardoor gaat het niet dieper in het bloemetje vriezen”, legt Els uit. “Mocht het vruchtje toch bevriezen, dan weet je de dag erna dat het een verloren zaak is. De stamper wordt zwart en het vruchtje sterft af. Dat is natuurlijk een drama.”

Hulp van collega’s

Nieuw is het probleem van nachtvorst voor fruittelers niet, zelfs niet zo laat op het jaar. “Maar het komt wel vaker en vaker voor. Na een warme februari en maart staan de bloemen al een stuk meer in bloei. Als je dan laat in april nog nachtvorst krijgt, wordt het risico op schade groot”, zegt Els. “We moeten daar al heel ons leven rekening mee houden. Mijn vader, van wie we het bedrijf overnamen, had in zijn tijd ook allerlei technieken om de bloesems warm te houden. Naar volgend jaar toe denken we ook na over vuurpotten om onze pruimenbomen te beschermen. Beregenen biedt daar geen soelaas.”

Een warme februari met nachtvorst in april brengt risico’s mee

In de strijd tegen de nachtvorst helpen de collega-fruittelers elkaar. “We staan met elkaar in contact, geven tips en leren van elkaar. En het helpt ook om ‘s nachts wakker te blijven.”

Begin augustus

Voor de komende weken zien de nachtelijke temperaturen er al wat beter uit, maar toch blijven Els en Arne het weerbericht met argusogen volgen. “Na de nachtvorst is het uitkijken voor hagel. Dikke hagelbollen kunnen grote delen van je oogst verwoesten, zeker als de appels en peren al wat verder zijn gevormd of plukklaar zijn. Dan krijg je snel rot fruit. Gelukkig hebben we nog nooit meegemaakt dat we heel onze oogst kwijtraakten. Hout vasthouden!”

Helemaal gerust is het koppel pas vanaf oktober. Vanaf augustus begint de pluk, die tot eind oktober duurt. “Als alles effectief in de frigo zit of onderweg is naar de veiling of onze hoevewinkel, kunnen we echt tevreden zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier