Pas geopende Brigandsbrug wordt wellicht al aangepast

Enkel voor autobussen en ander zwaar vervoer vormt deze bocht een probleem, voor personenwagens niet. © FODI
Redactie KW

Donderdagvoormiddag 10 juli werd de nieuwe Brigandsbrug in het centrum van Ingelmunster geopend voor het verkeer. Een mooie brug, met ruime fiets- en wandelpaden tot je op het einde – wanneer je vanuit het centrum komt – het Stationsplein wil oprijden. Daar maakt de nieuwe brug plots zo’n haakse bocht die vooral voor bussen heel moeilijk om nemen is.

Burgemeester Kurt Windels (De Brug, N-VA & Open VLD) postte deze avond op zijn facebookpagina een bericht rond de nieuwe dorpsbrug. “Ik denk dat we moeten erkennen dat bepaalde zaken beter kunnen. De uitwerking van de voet van de brug kant station is niet goed, zeker als hier straks de bussen ook door komen. Hiervoor heeft de gemeente vandaag de betrokken partijen samen geroepen. Bedoeling is om op relatief korte termijn een veilige oplossing uit te werken.”

Dit bericht zorgde voor heel wat reacties en de vrees dat de nieuwe Brigandsbrug weer dichtgaat. “Die brug moest toch niet open zijn om te zien dat het niet enkel voor bussen onverantwoord smal is”, reageerde iemand. Tijdens de opening van de Brigandsbrug vernamen we dat er al testen met autobussen waren geweest en dat die testen niet zo positief waren.

‘Ongevallen vermijden’

Vorige week schreven we al in onze krant dat mensen van het Stationsplein zich vragen stelden bij die bocht. We zijn één week verder en gelukkig gebeurden er nog geen ongevallen. We polsten bij burgemeester Kurt Windels of de Brigandsbrug nu al dan niet opnieuw dichtgaat?

“We moeten ingrijpen voor er eventueel ongevallen zouden gebeuren”, zegt hij. “We hebben dus samengezeten met alle betrokken partijen in dat verhaal om te kijken welke ingrepen we kunnen laten uitvoeren om de Brigandsbrug beter te maken.”

“In principe moesten die autobussen al passeren. Vorige week werd tijdens testen duidelijk vastgesteld dat het moeilijk is. In de voorbije dagen heb ik veel tijd doorgebracht op die hoek om te kijken hoe het verkeer reed. Voor bussen zal het dus moeilijk worden.”

‘Geen probleem voor auto’s’

“Tijdens de uitwerking van deze brug werkte Waterwegen op hun terrein. Waar nu langs het Stationsplein kruid staat, is grond van de NMBS. Of we deze grond zullen gebruiken? We bekijken wat mogelijk is. We zien welke aanpassingen er kunnen worden uitgevoerd, want voor ons is en blijft de veiligheid belangrijk”, klinkt het.

“Trouwens voor de personenwagens lukt het prima. Het is enkel een probleem wanneer bijvoorbeeld autobussen of ander zwaar vervoer de Brigandsbrug gebruikt. Ik besef dat het een heel vervelende situatie is. Niemand wordt er gelukkig van, maar we doen al het nodige.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier