Pas afgestudeerde Limburger wordt straks studentenpastor in Brugge

Maarten Bouts
Stefan Vankerkhoven

Voor haar Brugse campus heeft de KULeuven een studentenpastor aangesteld. Vanaf 1 augustus begint Maarten Bouts (25) aan zijn taak om jongeren te ondersteunen met zingevingsvragen. “Ik ervaar dat door de coronacrisis jongeren het moeilijker hebben met hun studies omdat het sociale contact met medestudenten vergeten wordt”, zegt deze jonge theoloog.

Maarten Bouts solliciteerde met succes voor de vacature van studentenpastor aan de KULeuven, campus Brugge. “De beslissing om naar Brugge verhuizen was een grote stap, omdat ik nog aan het studeren ben in de lerarenopleiding godsdienst en ik door de coronacrisis mijn laatste stage nog moet afmaken”, zegt deze jonge Limburger, afkomstig uit Hasselt. Hij zit dit academiejaar nog in Leuven op kot, samen met zijn lief, Annelien De Westelinck (22) uit Roeselare-Beveren, een laatstejaarsstudente sociale readaptatiewetenschappen.

“Dat mijn geliefde een West-Vlaamse is, maakt het wat makkelijker om de stap naar Brugge te zetten. Ik leerde Annelien kennen tijdens de wereldjongerendagen in Polen, net op een moment dat ik eraan dacht om priester te worden. ‘t Was liefde op het eerste gezicht. Twee jaar lang was het amour de loin: een lange afstandsrelatie. Maar sinds dit academiejaar delen we een kot”, bekent de pasbenoemde studentenpastor. Deze zomer nestelt het jonge paar zich in een appartement in Sint-Michiels Brugge, bij de start van Maartens nieuwe job.

Theoloog

Maarten Bouts behaalde een master in de theologie en religiewetenschappen en werkt momenteel zijn ManaMa (master na master) pastoraat aan de KULeuven af. Dit academiejaar combineerde hij dit met nog een lerarenopleiding godsdienst. Voor zijn manama pastoraat moest hij 500 uren stage lopen, die vervulde hij in het groot psychiatrische ziekenhuis te Asster in Sint-Truiden. “Ik heb voor de psychiatrie gekozen omdat je daar het leven leert kennen op een zeer pure manier.”

Van psychiatrische patiënten naar studenten: een grote of, integendeel, een kleine stap? Maarten Bouts: “Studenten hebben het ook niet altijd even gemakkelijk met de druk en hun werk op de faculteit, waardoor ze het vaak moeilijk krijgen met de zinbeleving in hun leven.”

Ondertussen heeft Maarten Bouts ook al een aantal korte vervangingen gedaan als pastor op de nierdialyse, de kankerafdeling en de geriatrie van het Limburgse ziekenhuis Sint-Trudo :”Mijn nieuwe job wordt een uitdaging, het wordt een boeiend verhaal.”

Tau

“Mijn ouders hebben mij in mijn opvoeding geleerd dat dialoog zeer belangrijk is en dat je moet leren omgaan met de diversiteit in de samenleving. Op de faculteit theologie te Leuven heb ik dat aan den lijve ervaren. Veel medestudenten hadden een ander geloof of stonden anders in het leven. We moeten als samenleving proberen om de verbondenheid en de dialoog tussen de verschillende levensbeschouwingen te stimuleren. Dit wil ik ook proberen te verwezenlijken in mijn job als studentenpastor. De zoektocht in het leven is zoals een weg met kruispunten. Je moet als student keuzes maken, je staat vaak op een splitsing. Het is dan belangrijk om iemand te hebben, waarbij je op verhaal kan komen.”

“De Franciscaanse spiritualiteit boeit me al jaren. Onder mijn hemd draag ik altijd een Tau, het teken van de Franciscaanse Spiritualiteit. Fransiscus van Assisi geloofde dat er diepgang en spiritualiteit schuilde in iedere mens. Hij had voor zijn tijd ook heel veel oog voor de natuur. Ook wij hebben in deze huidige tijd nood aan een plan voor ecologie. Als jongerenpastor wil ik activiteiten creëren met aandacht voor zingevende thema’s zoals ecologie, geïnspireerd op de christelijke traditie. Het is belangrijk dat jongeren een ankerpunt hebben om over hun zinbeleving te praten. In onze huidige maatschappij is er te weinig aandacht voor.”

Rouwgesprekken

De studentenpastor krijgt een bureau ter beschikking op de universitaire campus vlak bij het Brugse station, kant Sint-Michiels, waar KU Leuven sinds 2017 de academische opleidingen industriële wetenschappen, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aanbiedt. “Het is natuurlijk ook de bedoeling dat ik als studentenpastor tijd maak om naar de verhalen van jongeren te luisteren. In mijn jonge jaren ben ik nog animator geweest bij de jongerenwerking IJD Antwerpen. Ik begeleide als animator jeugdkampen, zoals JEP, waarbij er veel oog was voor de zinbeleving van jongeren. Mijn Leuvense collega houdt geregeld rouwgesprekken met studenten, die kampen met een verlies in de familie. Maar het is meer dan dat, studenten zullen met al hun vragen bij mij terecht kunnen. Ik hoop dat ik hen vanuit mijn katholieke levensvisie kan helpen en zin geven.”

Lockdown

“Tijdens deze lockdownperiode werden de studenten wat vergeten. Ze zaten drie maanden in hun kot, moesten online lessen volgen, misten hun sociale contacten. Typisch bijvoorbeeld in Leuven was dat er voor de kotstudenten geen mondmaskers voorzien waren, omdat ze daar niet gedomicilieerd zijn. Ik vermoed dat dit hetzelfde is in Brugge. Wie op kot zat, mocht tijdens de lockdown niet naar huis. Uiteraard begrijp ik ten volle de medische noodzaak van het principe ‘blijf in je kot’. Mijn vader is huisarts, mijn zus is verpleegster. Maar vele vergaten dat de voorbije periode ook zwaar was voor studenten, omdat ze geen menselijk contact mochten hadden”, aldus Maarten Bouts. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier