Parochies zwaaien pastoor Frans Dewulf uit: “Ik ben net geen vijftig jaar actief priester geweest”

“Ik verhuis op 17 december naar een appartement in Deerlijk”, vertelt pastoor Frans Dewulf. © foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Op zondag 20 november werd de eucharistieviering in de Sint-Medarduskerk in Eernegem gewijd aan het afscheid van E.H. Frans Dewulf (74). Hij nam er afscheid van de parochies Sint-Medardus Eernegem en Sint-Amandus Bekegem. Op 2 juli 2023 viert hij zijn 50-jarig priesterschap, maar niet meer als pastoor aangezien het bisdom hem vroeg om plaats te maken voor zijn opvolger. Hij keert terug naar Deerlijk.

“Als 18-jarige trok ik naar het seminarie in Brugge. Ik volgde eerst twee jaar filosofie en daarna vier jaar theologie. Ik werd in 1973 priester gewijd in de kapel van de kliniek in Izegem”, vertelt pastoor Frans. “Eerder uitzonderlijk, maar dat was omdat mijn vader daar toen net gehospitaliseerd was.”

Buschauffeur

Frans was de jongste telg uit een katholiek gezin uit Lendelede. “Mijn eerste opdracht na het seminarie was bij de Technische School in Roeselare. Ik gaf er les godsdienst, was verantwoordelijk voor het internaat en was er buschauffeur. Die periode duurde twaalf jaar. Dan ging het naar Normandië in de streek van Evreux waar ik een twaalftal parochies bediende. Ik kende de streek omdat ik er familie had en er als kind veel op vakantie ging”, vertelt Frans Dewulf.

Overal waar ik geweest ben, heb ik een fantastische tijd gehad

Na drie jaar in Frankrijk moest Frans terugkeren naar België en werd hij pastoor in Middelkerke. Daarna ging het voor 20 jaar naar de parochie van Sint-Lodewijk, Saint-Louis in de volksmond, in de streek van Deerlijk.

Acht jaar

“In 2014 ben ik dan ten slotte in Eernegem toegekomen, nadat het bisdom me gevraagd had of ik nog iets wou doen, want ik was in 2014 66 jaar oud en eigenlijk kon ik dus toen al met pensioen. Zo ben ik, na acht jaar pastoor te zijn geweest in de parochies Sint-Medardus Eernegem en Sint-Amandus Bekegem, uiteindelijk net geen 50 jaar actief priester geweest.”

Woon-zorgcentrum

“Ik hou er veel fantastische herinneringen aan over, ik zou niet weten waar ik moet beginnen om die allemaal op te noemen. Trouwens, overal waar ik geweest ben, heb ik een fantastische tijd gehad. Ik verhuis nu op 17 december naar een appartement in Deerlijk en ga er nog helpen in het lokale woon- en zorgcentrum. Op 8 januari komt dan mijn opvolger Mathias Parret (39) toe. Hij zal moderator worden van Eernegem, Bekegem, Gistel en Oudenburg.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.