Parochiaal Centrum Steenbrugge viert 60 jaar, maar vreest voor onteigening

Michel Vanderostyne bij het parochiaal centrum langs de Baron Ruzettelaan dat 60 jaar bestaat. © Davy Coghe
Redactie KW

Het parochiaal centrum aan de Baron Ruzettelaan in Assebroek bestaat dit jaar zestig jaar. Dat wordt gevierd op zaterdag 22 september met een tentoonstelling, een concert en een barbecue. Steenbrugge pleit voor het behoud van het parochiaal centrum want het rechttrekken van het kanaal zou de toekomst kunnen bepalen.

De vzw Parochiaal Centrum Steenbrugge is klaar voor de viering van het zestigjarig bestaan. Michel Vanderostyne heeft heel wat materiaal verzameld die op de tentoonstelling zal te zien zijn.

Stortbaden

Het parochiaal centrum is er gekomen drie jaar na de oprichting van de parochie Steenbrugge. “Op 1 januari 1955 is de parochie Steenbrugge gestart en het was pastoor Fockedey die meteen dacht aan de bouw van een modern parochiaal centrum dat een thuis moest worden voor alle Steenbruggelingen”, gaat Michel Vanderostyne van start. “Het moest een feestzaal worden met bijhorend café, bureau voor de pastoor en zijn onderpastoor, een medisch centrum, een soort PMS-centrum, de dienst Kinderwelzijn en enkele vergaderlokalen voor de plaatselijke verenigingen. Verder werden toen ook stortbaden voorzien. In die periode hadden slechts weinig mensen een eigen badkamer. Vele duizenden mensen van Steenbrugge gingen zich daar douchen. Velen zullen wellicht nog herinneringen hebben aan deze tijd.”

Mei 1968

“De opvolger van pastoor Fockedey, Dom Arnoldus Smits, koos er meteen voor om het parochiaal centrum uit te breiden met een conciërgewoonst, een pastorie en vooral de bouw van de Breughelzaal waar de Brugse kunstschilder Aimé Van Belleghem een prachtige wandschilderij maakte rond de Blijde Intrede van Maria van Bourgondië. Dit gaf een bijzonder cachet aan de zaal. Wie binnenkomt, kijkt meteen naar het schilderij“, vervolgt Michel Vanderostyne die er op wijst dat Pastoor Smits de kaart van de jeugd trok. “Hij organiseerde er party’s en ontmoetingsavonden voor de jeugd, maar ook de muzikale jeugdmis en debatavonden die na mei ’68 heel wat volk lokten.”

“In 1976 zagen ze spijtig genoeg Kunst Adelt Steenbrugge vertrekken. De zaal voor hun toneelopvoeringen was afgekeurd en zij verhuisden naar de toneelzaal van de Kinderboerderij de Zeven Torentjes. Intussen werden van 1971 tot 1976 verkoopdagen gehouden in het parochiaal centrum waarvoor bussen kwamen uit alle hoeken van ons land. Vanaf 1978 koos de Assebroekse Middenstand er voor om daar hun activiteiten op maandagnamiddag te organiseren. In 1984 en 2016 deed ons parochiaal centrum dienst gedaan als opvang voor enkele klassen van Olva Steenbrugge, tijdens verbouwingen. Het was Dom Erik Godfried Feys die een lift liet bouwen in het parochiaal centrum zodat minder mobiele mensen ook boven geraken. De bibliotheek kwam tijdelijk naar ons tijdens de werken aan Daverlo en nu herbergen wij nog Loca Labora, De Archipel en de Brugse Psychiatrische Thuiszorg.”

Feest

“Nu moeten wij pleiten voor het behoud want in 2007 kwamen we te weten dat er plannen voor onteigening waren”, vertelt Michel Vanderostyne.

Op zaterdag 22 september zijn er in de namiddag alvast volksspelen, kindergrime en poppentheater, de opening van de tentoonstelling rond 60 jaar, een concert door de fanfare Steenbrugge en een barbecue waarvoor tot 18 september kan ingeschreven worden. (SR)