Parkinsonpatiënt Ivo begonnen aan tocht van 1500 kilometer

Honderd sympathisanten vormden zondagmorgen in Oostende een erehaag voor de 65-jarige Ivo de Bisschop bij de start van zijn tocht langs de Belgische grens van 1.500 kilometer. © foto LB
Redactie KW

Honderd sympathisanten vormden ?zondagmorgen in Oostende een erehaag voor de 65-jarige Ivo de Bisschop bij de start van zijn tocht langs de Belgische grens van 1.500 kilometer. Ivo, zelf Parkinsonpatiënt, wil geld inzamelen voor het Parkinsononderzoek.

Er is op vandaag nog geen geneesmiddel om de ziekte af te remmen of te genezen. Daarmee kan de gepensioneerde ondernemer niet leven. Hij wil er alles aan doen om het onderzoek naar zijn ziekte een boost te geven en daar hoort ook een zware voettocht bij.Om stipt 9 uur zondagmorgen werd het startschot gegeven voor een wandeling langs de Belgische grens van Ivo de Bisschop en zijn vier kompanen.

De eerste 500 meter kreeg hij een overdonderend applaus van honderd sympathisanten die langs de weg stonden opgesteld. Zijn kinderen en kleinkinderen begeleidden hem tijdens zijn eerste van veel stappen. Elke dag zal Ivo 30 kilometer wandelen. Onderweg krijgt hij nog heel wat steun. Op elke stopplaats zal hij aandacht vragen voor de ziekte Parkinson.

Ivo de Bisschop is immers vastberaden om de bewustwording rond Parkinson te verhogen en hij wil 1 miljoen euro inzamelen om het onderzoek naar de ziekte te steunen. Drie jaar geleden merkte Ivo de Bisschop, die afkomstig is uit Dilbeek, dat hij minder kracht had. Hij had al 15 marathons gelopen dus zijn conditie zat wel goed. De neuroloog kwam snel tot de diagnose Parkinson.

Moeilijk te aanvaarden

“Ik heb een jaar nodig gehad om de ziekte te aanvaarden. Ook voor mijn vrouw en kinderen was het moeilijk om daarmee om te gaan. Je weet niet hoe de ziekte zal evolueren. Je gaat er immers niet aan dood, maar het heeft wel heel grote gevolgen voor je levenskwaliteit. Voorlopig heb ik nog niet veel symptomen, maar dat is typisch voor de ziekte”, vertelt Ivo.

Parkinson is immers meer dan alleen wat beven. De ziekte gaat gepaard met motorische stoornissen, maar ook vertraagd denken en spreken, moeizaam informatie ophalen en zo meer. Na een jaar besluit Ivo om te genieten van elke dag en om zo lang hij nog kan alles in de strijd te gooien om het onderzoek naar Parkinson vooruit te helpen.

Binnen tien jaar geneesmiddel

En hij is ambitieus. “We willen 1 miljoen euro inzamelen en 500.000 mensen bereiken om de bewustwording te verhogen. Er gaat heel veel geld naar kankeronderzoek omdat hier al jaren op gewerkt wordt. Ik wil hetzelfde bereiken voor Parkinson. We willen concreet vier onderzoeken steunen die al in een ver stadium zitten.

De hoop is dat er binnen tien jaar een geneesmiddel is. Dat is lang, maar ik ben vastberaden om iets te doen voor alle patiënten met Parkinson. Ik kan niet accepteren dat er geen enkel geneesmiddel is en dat het onderzoek naar de ziekte te weinig financiering krijgt.”

Alle informatie rond Ivo zijn wandeling op www.stopparkinson.be.

(LB/ foto LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier