Parket seponeert hardhandige arrestatie na mondmaskerdiscussie op skatepark

Laurens Kindt

Het incident van eind juli op een skatepark in Roeselare, waarbij een skater hardhandig werd gearresteerd nadat hij weigerde een mondmasker te dragen, krijgt geen vervolg voor de rechtbank. Noch de skater noch de politiemotard krijgen een straf.

Het incident op het skatepark van Roeselare op zaterdagavond 25 juli deed heel wat stof opwaaien. Een filmpje gemaakt door omstanders ging viraal op sociale media. Op de beelden was te zien hoe skater Franky Vlieghe (39) uit Tielt het aan de stok kreeg met een motorrijder van de politiezone Riho.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Die vroeg herhaaldelijk naar de identiteitskaart van de skater maar die weigerde en noemde de agent een ‘nazi’. Toen de skater bleef weigeren om zijn identiteit kenbaar te maken, kreeg hij een duw van de agent die daarna ook zijn pepperspray gebruikte en de man uiteindelijk tegen de grond werkte. Terwijl de skater op zijn buik op de grond lag, werd hij geboeid. Op het einde van het filmpje dat duizenden keren bekeken werd, geeft de agent de skater nog een slag op het hoofd en roep hij: ‘aan iedereen die filmt, die gsm is van mij!’.

Na het incident eiste skater Franky Vlieghe in onze krant het ontslag van de betrokken politieman maar die laatste kreeg opvallend veel steun. Tienduizenden mensen ondertekenden een petitie om de motorrijder een hart onder de riem te steken en het Vlaams Belang organiseerde een steunbetoging voor de politie aan de politiepost bij het Roeselaarse station.

Allebei vrijuit

Ondertussen startte het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, een onderzoek naar het voorval én liep er ook een intern onderzoek bij de politiezone Riho naar het optreden van hun personeelslid. Het onderzoek van het parket is een half jaar na het incident afgesloten. “Zowel het dossier lastens de agent, slagen en verwondingen, als de dossiers lastens de skater, weerspannigheid en inbreuken inzake Covid-19, werden geseponeerd”, aldus het parket.

Dat betekent dus dat noch de agent noch de skater een straf zullen krijgen na het incident. Vooral in het laatste geval is dat opmerkelijk, aangezien het onbetwistbaar is dat de skater op het moment van de vaststellingen geen mondmasker droeg terwijl dat verplicht was.

Of het intern (tucht)onderzoek bij politiezone Riho al afgerond is en wat daar de uitkomst van is, is onduidelijk. “Dat is tussen de korpschef, de voorzitter van het politiecollege en de betrokken collega. Daar gaan wij niet over communiceren”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.