Parket onderzoekt overlijden peuter Margo in crèche

Margo zou op 7 november haar eerste verjaardag vieren. (foto gf)
Stefan Vankerkhoven

Het parket is een onderzoek gestart naar het overlijden van de tien maanden oude peuter Margo Desnouck uit Moorsele, die op 10 september overleed. De ouders verdenken de crèche, waar de tien maanden oude peuter opgevangen werd, van nalatigheid.

Op 7 november had Margo Desnouck haar eerste verjaardag moeten vieren, maar het lot besliste er anders over. Elke Desmet zette twee maanden geleden haar dochtertje af in de crèche en ontving enkele uren later een onheilspellend telefoontje. De peuter kreeg een hartstilstand en was in kritieke toestand overgebracht naar het AZ Delta.

Wiegendood?

In de crèche werd verteld dat een verzorgster Margo op haar buik aangetroffen had, met haar mond tegen de matras. Twee dagen later overleed de peuter in het ziekenhuis. Met als officiële doodsoorzaak ‘wiegendood’. Gaandeweg vernamen Els Desmet en Koen Desnouck meer details over de laatste levensuren van hun dochtertje. Margo was naar verluidt gekneld geraakt tussen de bodem en de spijlen van het bed, onder de matras, waardoor ze geen zuurstof meer kreeg.

De politie voerde een onderzoek in de crèche en nam het bed waarin Margo stierf in beslag. Het dossier is nu in handen van de Kortrijkse onderzoeksrechter en het West-Vlaams parket. Dat bevestigt meester Arne Verschuere uit Kortrijk, de raadsman van het getroffen gezin.

Biecht

“In eerste instantie werd gedacht dat het om een spijtig ongeval ging, tot een medewerkster van de crèche uit de biecht klapte en bekende dat er meer aan de hand was. Ze kon er niet meer mee leven en verklaarde aan de ouders dat er geen sprake was van wiegendood”, stelt Verschuere. “Een gerechtelijk onderzoek moet duidelijk maken wat er precies gebeurd is. Rond de dood van peuter Margo hangen nog te veel vraagtekens. De peuter werd aangetroffen in een foute positie. Was het bed in de crèche conform aan de wettelijke normen?”, vraagt de advocaat zich af. Hij heeft zich namens de ouders burgerlijke partij gesteld.

(lees verder onder de foto)

Koen Desnouck en Elke Desmet, de ouders van Margo. (foto gf)
Koen Desnouck en Elke Desmet, de ouders van Margo. (foto gf)

De onderzoeksrechter moet nu oordelen of er mogelijk sprake is van nalatigheid en onopzettelijke doodslag. Want dat zijn de aantijgingen waarvoor de verantwoordelijken van de crèche zich mogelijk voor de correctionele rechtbank zouden moeten verantwoorden.

Autopsie

“Zover is het nog niet, de onderzoeksrechter voert een onafhankelijk onderzoek. Er is inmiddels wel een autopsie geweest op Margo. Wat de uitslag hiervan is, weet ik nog niet. Het gerechtelijk onderzoek is geheim, pas in de tweede helft van december hoop ik inzage te krijgen in het dossier. Feit is dat onze burgerlijke partijstelling aanvaard is”, aldus Arne Verschuere.

De advocaat zegt ook dat de ouders en Margo en anderen in het verleden al klacht ingediend hebben tegen de crèche wegens onder andere een slechte hygiëne. “De centrale vraag is en blijft: kon de dood van Margo vermeden worden? Dat moet de onderzoeksrechter uitklaren, want sinds 10 september gaan mijn cliënten door een hel”, besluit Arne Verschuere.

Verklaringen gewijzigd

Koen Desnouck, de papa van Margo, voegt er het volgende aan toe: “De dag na de begrafenis van mijn dochter zijn verzorgsters van de crèche naar ons gekomen, met de melding dat er geen sprake was van wiegendood. Ze hebben hun oorspronkelijke verklaringen gewijzigd en opgebiecht aan de politie. Een van de personeelsleden van de crèche heeft zelfs ontslag genomen, ze wou daar niet meer werken na wat er gebeurd was. Hopelijk brengt het gerechtelijk onderzoek aan het licht wat er echt voorgevallen is.”

Annelies Vanhuyse, de directrice van creché ‘t Petoetje in Moorsele, mag naar eigen zeggen voorlopig niet reageren. “Ik kan en mag niks zeggen over dit dossier, want ik zit met een beroepsgeheim. Er is een gerechtelijk onderzoek bezig, ik wacht het verloop van die procedure af”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier