Parkeren wordt duurder in Brugge, Bruggeling kan wel korting krijgen

Om parkeren in het stadscentrum verder te ontmoedigen, worden in Brugge de tarieven opgetrokken voor zowel het straatparkeren in de binnenstad als voor het parkeren in de publieke parkings. Om de tariefverhoging voor de Bruggelingen zoveel mogelijk te beperken, werkte de stad wel in samenspraak met Interparking en Alfapark enkele voordeelformules uit. Zo krijg je met de ‘Pcard Brugge’ voortaan 20 procent korting in de centrumparkings Station, Zand, Pandreitje, Katelijne en Zilverpand.

Op de foto: Patrick Minnaert van Interparking, schepen van Financiën Mercedes Van Volcem en burgemeester Dirk De fauw. © WK

De Pcard geldt als betaalmiddel, de parkeerkosten worden nadien gefactureerd. “Ze biedt een aantal praktische voordelen: je kunt zonder ticket de parking in- en uitrijden, op het einde van de maand krijg je een overzicht van je transacties. Handig voor zelfstandigen die dat factuurtje dan bij de boekhouding kunnen steken”, legt burgemeester Dirk De fauw uit. “Bovendien vermijd je zo lange wachtrijen aan de betaalautomaat. Na een optreden in het Concertgebouw staan er in de parking van ‘t Zand dikwijls een hele pak mensen aan te schuiven. En wat meer is: je kunt de Pcard ook koppelen aan je nummerplaat en zo de parking in en uit rijden aan de hand van nummerplaatherkenning.” De kaart is bovendien geldig in alle parkings van Interparking.

Voor de parking Langestraat, die uitgebaat wordt door Alfapark, kan je 20 procent korting bekomen door via de website van BePark (www.bepark.eu) of de applicatie vooraf te reserveren. Via de app kun je ook de slagboom openen; je smartphone is dus de sleutel tot de parking. “Bewoners of bezoekers kunnen zo dichtbij hun huis of werkplek een parkeerplaats huren”, klinkt het.

Met de licht verhoogde tarieven wil de stad het langparkeren op straat ontmoedigen. Bezoekers die voor langere tijd in de stad verblijven, parkeren hun auto best in een van de publieke parkings”, zegt burgemeester Dirk De fauw. De maximale duur van het straatparkeren blijft wel overal beperkt tot vier uur. “In veel steden is dat maar twee uur. Bovendien zijn onze tarieven ook al heel lang niet meer aangepast.” De nieuwe parkeertarieven gaan in op 1 januari. Vanaf dan kan je in de centrumparking Zand met de Pcard het eerste uur gratis parkeren. “Op die manier kan men tegen een voordelig tarief snel een boodschap doen in de binnenstad. Het zijn voornamelijk de Bruggelingen die van deze kortingen zullen genieten”, besluit burgemeester Dirk De fauw. De extra opbrengsten van de verhoogde tarieven, investeert de stad in maatregelen die de bereikbaarheid en leefbaarheid ten goede moeten komen. Zoals de uitbreiding van de parkeerinfrastructuur.

De aanvraag van de Pcard is gratis en kan vanaf maandag 4 november online via www.pcard.be/brugge of bij Interparking in de Hoefijzerlaan 12. Een andere nieuwigheid, is dat je binnenkort ook een parkeerplaats kunt boeken via de website van Interparking.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.