Parkeerverbod en schoolstraat maken Moorslede veiliger

Schepen Jurgen Deceuninck toont het parkeerverbod in de Nieuwstraat in Moorslede. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

Het gemeentebestuur nam twee belangrijke beslissingen in verband met de mobiliteit in de omgeving van de Roeselaarsestraat. Zo geldt er voortaan een parkeerverbod in de Nieuwstraat. De schoolstraat rond de gemeentelijke basisschool Klavertje Vier wordt definitief ingevoerd.

Het gemeentebestuur stelt in samenspraak met de politie een parkeerverbod in voor de Nieuwstraat in Moorslede. “Zeker nu de grote rioleringswerken in de Roeselaarsestraat volop aan de gang zijn, kiest nog meer verkeer ervoor om via de Nieuwstraat de Gentsestraat te bereiken. Daarbij is er ook heel wat zwaar verkeer. Dat zorgt vaak voor heel onveilige toestanden. In het belang van de veiligheid hebben we ervoor gekozen geen geparkeerde wagens meer toe te laten langs de Nieuwstraat”, legt schepen van Mobiliteit Jurgen Deceuninck (STERK) uit. De voorbije maanden gebeurden er enkele kleine incidentjes in de Nieuwstraat. Verschillende eigenaars van geparkeerde wagens moesten er vaststellen dat hun autospiegels waren afgereden door het voorbijrijdend verkeer. “Door de geparkeerde wagens in de straat ontstonden er bij drukke momenten vaak grote opstoppingen”, merkte de schepen nog op.

nieuwe verkaveling

“Gelukkig hebben heel wat bewoners in de Nieuwstraat zelf een eigen oprit waar ze hun wagen kwijt kunnen”, aldus de schepen. Hij ziet ook een oplossing op de nabijgelegen nieuwe verkaveling. “De nabijgelegen parking in het begin van de Cany-Barvillestraat kan ook gebruikt worden.” Hoewel het probleem met de geparkeerde wagens nu opgelost is, blijft de schepen de situatie in de Nieuwstraat van dichtbij volgen. Hij vreest dat er misschien terug te snel gereden zal worden in de belangrijke verbindingsstraat tussen de Roeselaarsestraat en de Gentsestraat. “We zullen hiervoor heel waakzaam zijn. Binnenkort plaatsen we alvast een snelheidsmeter.”

Door de invoering van een schoolstraat, proberen we naar een veiligere gemeente te streven

Ook bij de vlakbij gelegen gemeentelijke basisschool Klavertje Vier nam het Moorsleedse gemeentebestuur onlangs een belangrijke mobiliteitsbeslissing. Naar aanleiding van de Week van De Mobiliteit werd daar recent gedurende een tweetal weken een schoolstraat uitgetest. De Poststraat en het Neckerswegeltje werden er afgesloten voor het verkeer. Enkel prioritaire voertuigen zoals een ambulance of een brandweerwagen krijgen tijdens de ogenblikken dat de schoolstraat van kracht is, toegang tot de schoolstraat. “Inmiddels werd het initiatief grondig geëvalueerd. De bewoners, werknemers van Klavertje Vier en de ouders van de leerlingen van de school konden een evaluatieformulier invullen”, aldus schepen Jurgen Deceuninck.

nadar wordt slagboom

Op basis van die evaluaties werd de schoolstraat bijgestuurd waar nodig. Zo kreeg het gemeentebestuur enkele opmerkingen van de omwonenden in de bus. “De bewoners in de schoolstraat krijgen ook in de uren dat de schoolstraat van kracht is toegang. Dit op vertoon van een toegangskaart die hun door de gemeente wordt verleend”, legt de schepen uit. Om de invoering van de schoolstraat officieel te maken, wordt er een politiereglement opgesteld. Dat wordt dan ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. “De nadar die nu de schoolstraat aanduidde, zal later vervangen worden door een slagboom”, geeft de schepen nog mee. Jurgen Deceuninck gaf in de gemeenteraad al meermaals aan werk te willen maken van veiligere schoolomgeving. “Door bijvoorbeeld de invoering van een schoolstraat, proberen we naar een veiligere gemeente te streven.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier