Het vernieuwde park Montpellier, in de volksmond ook wel Salamanderplein genoemd, is het eerste natuurpark van Brugge. Het park verbindt verschillende delen van Male met elkaar en is gelegen tussen de Pijpeweg en de Malehoeklaan. Het is niet alleen een ideale trekpleister voor mensen uit de omgeving die de rust opzoeken, maar ook voor kinderen die willen spelen in het hoge gras.
...

Het vernieuwde park Montpellier, in de volksmond ook wel Salamanderplein genoemd, is het eerste natuurpark van Brugge. Het park verbindt verschillende delen van Male met elkaar en is gelegen tussen de Pijpeweg en de Malehoeklaan. Het is niet alleen een ideale trekpleister voor mensen uit de omgeving die de rust opzoeken, maar ook voor kinderen die willen spelen in het hoge gras."Je bent vrij om hier te doen wat je wil. Gaande van picknick tot een feestje", zegt Mercedes Van Volcem, Schepen van Openbaar Domein. Voor wie alvast wilde plannen heeft: feestjes vraag je wel eens aan bij de stad, al kijkt de Brugse burgemeester daar niet te streng op. "Een picknick moet je niet aanvragen, hé.", lacht burgemeester Dirk De Fauw. "Als je een tent wil plaatsen, dan doe je dat wel."Even was er sprake van een omvorming tot speeltuin, maar die ging niet door. "Niks gebeurde zonder inspraak van de omwonenden", zegt Van Volcem. "De natuurwaarde is ongelofelijk voor de buurt, en de inwoners wilden niet dat die verloren ging. We kozen ervoor om subtiele ingrepen in het park te doen, zo bleef de eigenheid van het park behouden. En in het park komt dan wel geen speeltuin, er komen nog steeds veel kinderen en ouderen. Daarom zorgden we voor mooie, verharde paden. Het maakt niet uit of je met een rolstoel of kinderfiets onderweg bent, je komt er makkelijk door", meent Van Volcem. Natuur zie je in het Belgische stadsbeeld steeds vaker verdwijnen, daarom had het Brugse stadsbestuur er heel wat geld voor over om hier wat moois van te maken. "We hebben de vijvers uitgebaggerd", verklaart Van Volcem. "Dat heeft redelijk wat geld gekost. In het slib onder de vijver zaten minerale oliën, erg onveilig voor kinderen die rond de vijvers spelen. We zijn nauwgezet tewerk gegaan om dat op te lossen en nu is de totale metamorfose erg geslaagd." Het prijskaartje van de oase van rust komt op een totaal van een kleine 100.000 euro. Een 43.000 euro voor de sanering van de walletjes en 54.000 euro voor de inrichting.(YH)