Parijzenaar Franck Verhaeghe is op zoek naar familieleden uit Handzame

foto TL
Redactie KW

Franck Verhaeghe (62) bracht een deel van zijn jeugdjaren door bij zijn tante Rosa Verhaeghe in Handzame. De gewezen kapper en makelaar in immobiliën woont momenteel in Parijs, waar hij geniet van zijn pensioen. “Het coronavirus deed me inzien hoe kort het leven is, en hoe afgezonderd we zijn van onze familie”, vertelt Franck die de tijd in lockdown gebruikt om in oude familiesouvenirs te duiken. Daar stootte hij op die mysterieuze Zenobie Verhaeghe uit Kortemark, die een mooie poëzie vol gedichten achterliet.

Franck Verhaeghe werd geboren op 30 september 1957 als zoon van Georges Verhaeghe en Suzanne Vantomme uit de Bescheewegestraat in Kortemark. “Kort nadien verhuisden mijn ouders naar Knokke, maar na een paar jaar gingen ze uiteen”, gaat Franck van start. “Op zesjarige leeftijd ging ik bij Rosa Verhaeghe wonen, een tante van mijn vader, die café Gouden Hoofd uitbaatte, op de hoek van de Gouden Hoofdstraat en de Amersveldestraat.”

“Brad Pitt, Sophia Loren, Frank Sinatra en Hillary Clinton waren enkele van mijn klanten”

Franck bewaart de mooiste herinneringen aan tante Rosa, die hem veel zaken bijbracht over hard werken en risico’s nemen, wat hem in zijn verdere carrière goed van pas zou komen. “Ik liep school in Zarren en op een dag won ik een prijs met een quiz van Nonkel Bob, op de toenmalige BRT”, herinnert Franck zich nog. “Opeens was ik dus plaatselijk ‘bekend’… Verder lag ik als kind vaak in de velden, tussen het stro, naar de vliegtuigen te zien die boven mijn hoofd vlogen en was erg nieuwsgierig waar die naartoe gingen….”

Sterrenkapper

Toen Franck 12 jaar was, ging hij terug bij zijn moeder in Knokke wonen. “Dat was erg pijnlijk voor mij, maar zeker voor Rosa die twee jaar later stierf….Ik werd op internaat naar Torhout gestuurd en bezocht Rosa vaak, maar het was wel een grote aanpassing”, gaat Franck verder. “Op mijn 18de verjaardag had ik genoeg van mijn studies economie en gooide ik het over een heel andere boeg: ik werd kapper in de luxueuze wereld van Knokke Het Zoute.”

Daar kwam Franck in contact met een heel andere wereld. Eerst opende hij een eigen kapsalon in Gent, maar toen zijn beste vriend Christophe en zijn vrouw Danielle naar Hollywood verhuisden, duurde het niet of Franck verkocht de zaak in Gent en ‘Francky went to Hollywood’. “Ik was opeens thuis bij de bekendste mensen. Onder mijn klanten waren Brad Pitt, Jennifer Aniston, Steven Spielberg, Sophia Loren, Frank Sinatra maar ook Hillary Clinton… Maar Rosa’s lessen bleven me bij: ik verdiende dan wel goed mijn brood, maar was spaarzaam en werkte zes dagen per week 13 tot 14 uur per dag.”

Jaren later begon Franck een nieuwe carrière in immobiliën in Los Angeles, New York en de Hamptons.

Oproep

“Vijf jaar geleden ben ik gestopt met werken en kon ik eindelijk van het leven genieten”, vervolgt Franck. “Rosa’s raad – ‘alles is mogelijk in je leven’ en ‘nooit bang zijn’ – indachtig realiseerde ik mijn andere droom en woon ik nu in Parijs, in een rustige buurt in het 7de arrondissement, tussen Les Invalides en het Orsay museum. Nu ben ik dichter bij België en mijn mama – nu 84 – en mijn broer Vincent.”

“Sinds we door het coronavirus allemaal thuis zijn, besef ik opeens hoe kort het leven is en hoe afgezonderd we zijn van onze familie. Zo begon ik in oude familiesouvenirs te zoeken naar wat meer antwoorden over mijn herkomst, en vond ik een mooie lederen gebonden poëzie met artistieke tekeningen en modeschetsen. De poëzie dateert uit de Eerste Wereldoorlog en behoorde toe aan Zenobie Verhaeghe, een nicht van tante Rosa, die in 1896 in Kortemark werd geboren en in Hooglede overleed. In 1939 zou ze het café-restaurant De Lekkerbek aan het station in Kortemark hebben uitgebaat. Ik zou graag wat meer over deze artistieke dame willen weten. Ook alle info over mijn grootouders Leon Verhaeghe en Germaine Lannoy, die in de Kortemarkstraat café Ma Campagne hadden, zijn welkom”, doet Franck een oproep vanuit Parijs, waar het momenteel héél kalm is. “We mogen enkel naar buiten voor maximum 1 uur en 1 km van je huis…. Enkel voedingswinkels zijn open. De controles zijn streng én duur: je moet een papier of attest op je gsm bij hebben met het uur dat je je woning verlaat. Wie die regel overtreedt betaalt 130 euro boete en voor een tweede overtreding al 250 euro.” (TL)

Contact: frankske@mac.be – gsm: +33610826093

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier