Parijs polst Monument voor restauratie Notre-Dame

De toren van de Notre-Dame brak maandag 15 april om iets na 20 uur af door een brand. © Getty Images
Redactie KW

Group Monument uit Ingelmunster kreeg vanuit Parijs de vraag om mee te denken over de wederopbouw van de Notre-Dame. Het West-Vlaamse restauratiebedrijf werkte eerder al in de Parijse kerk. Ook kunstenaar Wim Delvoye liet al interesse blijken voor mogelijke restauratie-opdrachten van de Notre-Dame na de brand. Hij neemt daarvoor deel aan een architectuurwedstrijd.

De Ingelmunsterse bouwonderneming is vertrouwd met de restauratie en renovatie van historische gebouwen en monumenten. Pieter De Poorter, CEO van de groep, bevestigde dat het bedrijf een vraag met betrekking tot de geteisterde kerk had ontvangen, maar wou voorlopig niet in detail gaan.

Het verbaasde hem niet dat er vanuit Parijs in Ingelmunster werd aangeklopt: Monument heeft terreinkennis, heeft knowhow, heeft ook contacten met de bevoegde diensten in Parijs en met de architecten. Eerder voerde Monument al opdrachten uit voor het Franse ministerie van Cultuur met betrekking tot de Notre-Dame. Zo heeft de groep al de twee centrale torens aan de binnenkant gerenoveerd. En er werd door Ingelmunsterse restaurateurs ook al aan de klokkenstoel gewerkt.

De kans is groot“, verklaarde de Monumentbaas eerder van de week, “dat wij bij het hele dossier effectief worden betrokken.” Een van de dochterondernemingen is een gerenommeerd Frans bedrijf – Monument Lanfry – dat al in 1774 werd opgericht en vanuit Rouen monumenten in het noorden van Frankrijk restaureert. Ze zijn daar gespecialiseerd in natuursteen en schrijnwerkerij en het is via die dochteronderneming dat Monument eerder al in de Notre-Dame actief was.

Nog meer West-Vlaanderen

Er is nog een West-Vlaming die mogelijk meewerkt aan de heropbouw van de Notre-Dame. Zo liet de van Wervik afkomstige Wim Delvoye weten dat hij aan de internationale architectuurwedstrijd voor de heropbouw deelneemt. Premier Edouard Philippe kondigde aan dat Frankrijk een internationale architectuurwedstrijd organiseert om te beslissen of en hoe de toren van de Notre-Dame vervangen zal worden.

Wim Delvoye staat naar eigen zeggen bekend als “een hedendaagse Viollet-Le Duc“, onder meer door de herinterpretatie van de Noord-Europese gotiek die hij als inspiratiebron hanteert voor het corpus van Gothic Works. “Met mijn levensgrote versies van gotisch geïnspireerde vrachtwagens, betonmolens, kraanmachines en torens breng ik ode aan de vroege middeleeuwse gotiek, zoals te zien in de Notre-Dame van Parijs of de Dom van Keulen. Door gebruik te maken van hedendaagse industriële technieken, zoals 3D-modeling en lasersnijden, ontwikkel ik zo een nieuwe vorm van hedendaagse architectuur. Op basis van de jarenlange verdieping in de gotische bouwstijl voel ik mij ten zeerste geroepen bij te dragen aan de heropbouw van dit monument”, zegt Wim Delvoye in een persbericht.

Levensgrote gotische torens van Wim Delvoye zijn onder meer te zien geweest in het Musée Rodin (Parijs, 2010) en het Louvre (2012).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier