Paret 2 uit Moorslede bekroond voor duurzaam ondernemen

Een MOP-award voor architecten Thomas en Johan Paret. (foto JS)©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Een MOP-award voor architecten Thomas en Johan Paret. (foto JS)©jan_stragier;Jan Stragier Jan Stragier
Redactie KW

Het architectenbureau Paret 2 Architecten is de winnaar van de Duurzame Ondernemersaward, een prijs die voor het eerst werd uitgereikt binnen de MOP’s, de Moorsleedse Ondernemersprijzen. “Bij het ontwerpen van onze woningen en appartementen proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de toekomst”, aldus vader Johan en zoon Thomas Paret.

Johan Paret uit Dadizele richtte na het succesvol beëindigen van zijn studies aan Sint-Lucas in Gent in 1980 zijn eigen architectenbureau op. Zoon Thomas, inmiddels dertien jaar mede-zaakvoerder van het architectenbureau, trad een zestien jaar geleden in zijn voetsporen.

“Eigenlijk ben ik van jongs af aan reeds geïnteresseerd in het werk van mijn vader. Zo ging ik bijvoorbeeld als klein manneke al soms mee naar een werf gaan kijken.” Inmiddels bestaat het team van Paret 2 Architecten uit zes medewerkers.

“We zijn zowel in verschillende steden als op het platteland actief. Terwijl we voor die stedelijke omgevingen vooral appartementen ontwerpen, doen we op het platteland meer aan woningbouw, niettegenstaande meergezinswoningen ook hun opgang vinden in het kader van duurzaam ruimtegebruik.”

Leieboorden

Bij die ontwerpen houdt het architectenbureau rekening met duurzaamheid.

“Zo kijken we bijvoorbeeld bij het ontwerp van de meergezinswoningen naar de omgeving en houden we rekening met het fietsverkeer of het openbaar vervoer.” Dit jaar realiseerde het kantoor onder andere een groots appartementsproject langs de Leieboorden in Kortrijk. De gebouwen werden er van fotovoltaïsche zonnepanelen voorzien en de Dadizeelse architecten hielden ook rekening met het gebruik van hernieuwbare energie.

“Mooie erkenning voor 40-jarig bestaan”

“Met ons architectenkantoor dragen we ook circulair bouwen hoog in het vaandel. We gaan materialen gaan gebruiken die bij het einde van hun levensduur gerecycleerd worden en op een andere manier kunnen ingezet worden.”

Toegankelijkheid

Naast de verschillende appartementsprojecten die het bureau uitwerkt, haalde het architectenbureau het voorbije jaar ook een aantal mooie woningbouwprojecten binnen.

“Ook bij die projecten houden we rekening met de ecologische voetafdruk. We zetten ook volop in op toegankelijkheid van de woningen. We houden bij onze ontwerpen zoveel mogelijk rekening met levenslang wonen.” Het architectenbureau kreeg onlangs uit handen van schepen Nessim Ben Driss (Visie) de award voor duurzaamste ondernemer van de gemeente. Ook Laminated Timber Solutions en ID-Cleaning werden voor deze prijs genomineerd.

“Bij onze ontwerpen houden we rekening met levenslang wonen”

“Dit is een mooie erkenning voor ons werk en voor het 40-jarige bestaan van ons bureau. We willen het duurzaam ondernemen ook verder gaan promoten, waardoor we de bewoners van de gemeente ook een kijk geven op wat duurzame architectuur is.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier