“Parasols? Dit is Zuid-Europa niet”

Mireille Ketels en Paul Decock. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Losse ‘zweefparasols’ met eventueel een uitschuifbare glazen wand op de zijkant. Dat is de oplossing die de Stad Brugge uitwerkte met het agentschap Onroerend Erfgoed, nadat deze laatste zich blijft verzetten tegen vaste terrasconstructies. “Deze regeling, voorlopig enkel van tel in de zone Vismarkt-Huidevettersplein, is een kans die Onroerend Erfgoed biedt en die we moeten aangrijpen”, klinkt Sandra Timmerman van Horeca Brugge voorzichtig positief.

Het stadsbestuur zette een nieuwe stap in de de aanslepende saga rond de terrassen in Brugge. Om enkele moeilijke aanvraagdossiers rond terrassen te ontmijnen werkte schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) met zijn diensten immers een regeling uit die, alvast volgens de schepen zelf, voor de aanvragers op de Vismarkt, Huidevettersplein en omgeving soelaas zou moeten bieden.

Frustratie

“Die visie is vooral gebaseerd op verankerde parasols, los van de gevel dus. In het ontwerp is ook afbakening met bloembakken voorzien en ook inschuifbare glazen wanden op de zijkant zijn mogelijk. De keuze voor parasols zorgt er voor dat de gevels bij niet gebruik zichtbaar zijn”, legt schepen Demon uit. “Tegelijk worden de gevels gevrijwaard van beschadigingen door doorboringen bij bevestigingen.”

De regeling kan volgens de schepen ook de goedkeuring wegdragen van het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid. Het bezwaar van Onroerend Erfgoed is immers vooral gebaseerd op hun stelling dat er niets aan de historische gevels mag bevestigd worden in het beschermde stadsgezicht, dus aan de gevel bevestigde luifels zijn daardoor uitgesloten.

Zo’n losse parasols vormen nooit dezelfde bescherming tegen regen en wind

“Het probleem kwam aan de oppervlakte toen de uitbatingen De Hollandse Vismijn op de Vismarkt en Brugge die Scone aan de Rozenhoedkaai een aanvraag indienden voor een nieuwe terrasconstructie. Als Stad Brugge hadden wij er geen probleem mee maar Onroerend Erfgoed tekende bezwaar aan en kreeg ook gelijk van de rechter”, legt schepen Demon uit. “Bijgevolg kunnen deze mensen geen nieuwe terrasconstructie uitzetten en zijn ze genoodzaakt om gewoon losse tafels en stoelen te plaatsen. Het is begrijpelijk dat dit voor frustratie zorgt. Omdat er op de Vismarkt nog andere uitbatingen zijn die een nieuw terras willen plaatsen, met name Old Bruges en De Visscherie – beiden van dezelfde uitbater -, zijn we het gesprek aangegaan met de uitbater en met het Agentschap Onroerend Erfgoed. Alvast voor de Vismarkt en het Huidevettersplein hebben we een regeling uitgewerkt die voor iedereen aanvaardbaar is.”

Geen baas in eigen stad?

Toch niet iedereen in de horeca is even positief over de regeling. Alvast uitbater Paul Decock van café De Hollandse Vismijn op de Vismarkt is er niet gelukkig mee. “Ik verwijt het stadsbestuur in principe niets want zij hadden geen bezwaar tegen onze vaste terrasconstructie. Maar schepen Demon moet het nu ook niet gaan voorstellen alsof iedereen op het plein tevreden zou zijn met deze oplossing met losse ‘zweefparasols'”, zegt Paul Decock. “Enkele jaren terug hebben we nog maar een groot bedrag geïnvesteerd in onze vaste terrasconstructie.” De uitbater had toen geen vergunning aangevraagd omdat hij ervan uitging dat dit niet nodig was gezien zijn nieuwe constructie niet groter was dan de vorige. Daar dacht het agentschap Onroerend Erfgoed dus anders over. “Het is toch wel straf dat het stadsbestuur geen baas meer blijkt te zijn in de eigen stad”, gaat Paul verder.

“Wij zijn nog een echt volkscafé voor en door Bruggelingen en worden nu zo gekoeioneerd. Neen, die regeling met losse parasols is helemaal niet interessant. We hebben eens prijs opgevraagd en als we er bloembakken en windschermen bij rekenen komen we uit op wel meer dan 40.000 euro. En zo’n losse parasols vormen nooit dezelfde bescherming tegen regen en wind. Wij leven hier niet in Zuid Europa he.”

Schepen Demon benadrukt dat de regeling rond die zweefparasols nu enkel van tel is voor de zone Vismarkt-Huidevettersplein, met ook de zaak ‘Brugge die Scone’ (voorheen bekend als De Rozenhoedkaai, red.) erbij en dat er voor wat de Markt betreft er nog moet gesproken worden. De schepen erkent echter wel dat aanvragen van een vergunning voor nieuwe vaste constructies niet evident zal zijn. Als agentschap Onroerend Erfgoed haar visie die ze ook al in andere grote steden zoals Antwerpen en Gent doorvoert, en waarbij er dus niets mag bevestigd worden aan de gevels, dan wordt een dergelijke aanvraag quasi onmogelijk. Sandra Timmerman, voorzitter van Horeca Brugge, reageert echter toch nog behoorlijk positief. “Ik moet zeggen dat dit toch wel een interessante oplossing lijkt”, stelt Sandra Timmerman. “Het moet ook wel duidelijk zijn dat die regeling nu enkel van tel is voor de zone Vismarkt-Huidevettersplein. Over de rest moet er nog gesproken worden. Ik denk dat agentschap Onroerend Erfgoed hiermee wel een mooie opening creëert, een kans die we moeten grijpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier