Paragnoste Leona Lefevere dit weekend op Spirituele Beurs in Roeselare

Waarzegster Leona Lefevere: "Kaarten kunnen je toekomst helpen voorspellen, maar ook aantonen in welke richting je leven zal evolueren." (foto Frank) © (foto Frank)
Philippe Verhaest

Leona Lefevere is al 35 jaar aan de slag als erkend paragnoste en is daarmee een van de anciens in ‘de sector’. Dit weekend is ze te vinden op de Spirituele Beurs in Roeselare. “Niet iedereen hoeft van mij in het paranormale te geloven, maar ik heb in al die jaren al een pak mensen kunnen helpen”, zegt ze.

Helderziend wil Leona Lefevere (67) zichzelf niet noemen. “Eerder heldervóelend”, pareert ze. “Op de een of andere manier voel ik aan wat er in een mensenleven te gebeuren staat en ik vind het mijn taak om de persoon in kwestie daarvan op de hoogte te brengen. Als hij of zij dat wil, uiteraard.”

In 1984 startte de Izegemse als paragnoste en sindsdien legt ze zich toe op kaartleggen, astrologie, pendelen, foto-analyse, numerologie en handlezen. “Maar de aanzet is door mijn tante gegeven”, verduidelijkt Leona. “Zij was kaartlegster en toen ik een jaar of dertien was, ging ik vaak bij haar langs. Ik vond het fascinerend wat ze deed en mijn tante leerde me de beginselen. Op mijn zestiende overleed mijn tante, maar ik raakte de passie nooit meer kwijt.”

Leona startte aanvankelijk met kaartleggen voor zichzelf, maar voelde de nood om er ook andere mensen mee te helpen”, zegt ze. “Kaarten kunnen je toekomst helpen voorspellen, maar ook aantonen in welke richting je leven zal evolueren. Met die kennis op zak kan je ingrijpen en onheil afwenden. Neem nu mensen die zich niet goed voelen in hun huwelijk. Ik voel vaak aan hoe die situatie zal evolueren en met mijn raad kunnen ze tijdig ingrijpen.”

Alle sociale klassen

Op haar 32ste werd Leona professioneel paragnoste. “Destijds allesbehalve evident, want het beroep was toen nog niet erkend. Maar ik wilde koste wat het kost mensen bijstaan en hen steunen. Hoeveel mensen ik sindsdien over de vloer heb gehad? Ontelbaar. Alle sociale klassen zijn hier de revue gepasseerd. Gewone arbeiders, maar ook mensen met een vrij beroep en grote bedrijfsleiders. Allemaal hadden ze nood aan wat raad.”

De thema’s zijn doorheen de jaren quasi gelijk gebleven. “Ik krijg het vaakst vragen over relaties, werk, gezondheid en geld. Voor veel mensen ben je ook echt een houvast in hun leven of in een bepaalde situatie. Daarom neem ik mijn job ook erg serieus. Wat mijn kaarten of pendel me vertellen, neem ik dan ook altijd ernstig.”

Tijdens haar carrière mocht Leona al regelmatig ervaren dat ze een verschil kan betekenen. “Zo was er eind jaren negentig een bedrijfsleider die bij me op consultatie kwam. Ik zag niks anders dan moeilijkheden voor hem. Zowel privé als zakelijk zou het bergaf gaan met hem. Een vijftal jaar later kreeg ik telefoon van die man. Zijn zaak was failliet en hij stond op straat. ‘Had ik maar beter naar je geluisterd’, zei hij me. Ik heb ook al enkele keren mensen doorverwezen naar een arts omdat ik gezondheidsproblemen zag opduiken. Nadien bedankten die mensen me omdat ze door mijn raad tijdig konden ingrijpen.”

Vergelijk het met het christelijke geloof. Lang niet iedereen hecht er waarde aan, maar wie dat wel doet, put er energie uit

Ondanks het feit dat Leona al 35 jaar ervaring heeft, stoot ook zij nog af en toe op de nodige scepsis. “Niet iedereen hoeft van mij in het paranormale te geloven”, vindt ze. “Maar ik heb in al die jaren wel al een pak mensen kunnen helpen. Dat is voor mij erg veel waard. Vergelijk het met het christelijke geloof. Lang niet iedereen hecht daar waarde aan, maar wie dat wel doet, put er ook energie uit. Wanneer ik achteraf hoor dat mijn voorspellingen realiteit zijn geworden, heb ik het gevoel dat die mensen met een duidelijke reden bij me hebben aangeklopt. Alsof het zo moest zijn.”

Voldoening

Zondag 10 november is Leona opnieuw te vinden tijdens de Spirituele Beurs in het Fabriekspand in Roeselare. “Zo’n momenten zijn de perfecte manier om nieuwe mensen te ontmoeten en hen op een laagdrempelige manier met onze diensten te laten kennismaken. Er is nog altijd een zekere drempelvrees, maar iedereen die ooit bij mij of een van mijn collega’s langs is gekomen, zal alleen maar positief reageren. Ik hoop nog enkele jaren aan de slag te blijven als paragnoste. Ik haal er ook zelf veel voldoening uit. Elke keer ik iemand kan helpen, weet ik weer waarom ik dit al zolang doe.”

De Spirituele Beurs vindt zondag 10 november van 10 tot 17.30 uur plaats in het Fabriekspand in Roeselare. Tickets aan de deur kosten 9,5 euro. Tussen 12 en 13 uur krijgen twee mensen voor de prijs van één toegang. Leona Lefevere is te contacteren op 0474 32 29 36.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier