Papa Vermeersch: “Gianni zal wel bij de selectie zitten”

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Tom Vandenbussche

Maandag weten we of Gianni Vermeersch (28) straks in Oostende zijn vierde WK bij de profs rijdt. Vader Stefaan (53) denkt van wel. “Gianni is veel meer ontspannen nu hij op de weg focust.”

Zijn negende WK?

Gianni Vermeersch nam als crosser al acht keer aan een wereldkampioenschap deel: twee keer als junior (23ste in Hoogerheide 2009, 5de in Tabor 2010), drie keer als belofte (10de in Koksijde 2012, 10de in Louisville 2013, 10de in Hoogerheide 2014) en drie keer als prof (7de in Tabor 2015, 8ste in Bieles 2017 en 10de in Bogense 2019). “Vooral die eerste keer in Tabor blijft me bij”, vertelt vader Stefaan, die zelf een succesvolle carrière met 220 zeges bij de eliterenners zonder contract uitbouwde en onder meer drie keer de gereputeerde Kattekoers in Ieper op zijn naam schreef. “Als Gianni toen in de slotronde niet over de kop was gegaan, was hij sowieso op het podium geëindigd. Ook op een Belgisch kampioenschap werd hij al twee keer tweede, terwijl hij toen volgens mij telkens had moeten winnen.”

Achtste keer top tien?

Zonder ongelukken wordt Oostende voor Gianni Vermeersch de negende regenboogstrijd uit zijn carrière. Zijn achtste toptienplek op een WK? Stefaan haalt de schouders op. “Op een wereldkampioenschap is het eigenlijk makkelijker om een dichte ereplaats te behalen, want er doen in die wedstrijd minder Belgen mee. Dat is de realiteit.”

Aanspreekpunt

Stefaan Vermeersch was er op alle wereldkampioenschappen van zijn zoon bij. Dat zal in Oostende niet anders zijn. “Ik sta in de materiaalzone als mecanicien, maar daarnaast noem ik mezelf ook de camperman en het aanspreekpunt. (lacht) Gianni zit in de mobilhome en kan natuurlijk niet iedereen zomaar binnenlaten, ook al is dit nu door de strenge coronamaatregelen geen issue.”

Stefaan Vermeersch merkt enkele grote verschillen met vroeger op. “Normaal hebben we met Danny en Luc twee mecaniciens ter beschikking, maar omdat iedereen een negatieve test moet kunnen voorleggen, ligt dat wat moeilijker. Noël Vermeersch, de vader van profrenner Florian (een talentvolle renner bij Lotto-Soudal, red.) , springt nu in. Hij werkt in dienst van de ploeg (Creafin-Fristads, red.) en staat tijdens de damescross in de materiaalpost voor Annemarie Worst. Daarna helpt hij mij tijdens de wedstrijd van de mannen.”

 © BELGA
© BELGA

Zonder publiek

Het WK, waar men in Oostende jaren naar uitgekeken heeft, wordt er eentje zonder publiek. “Ik had het er na het BK nog over met Gianni. Natuurlijk is het veel geestiger met volk. Maar Gianni zei: ik ben met mijn eigen cross bezig en hoor die mensen wel roepen, maar de focus ligt zo hoog dat ik weinig verschil met vroeger merk . Kortom, we hadden het erger verwacht.”

Bondscoach beslist

Maandag maakt bondscoach Sven Vanthourenhout zijn WK-selectie voor Oostende bekend. Als Wout van Aert op 24 januari eindwinnaar van de Wereldbeker wordt, mogen er negen Belgen deelnemen. “Sven beslist, maar zelfs als het er maar acht zijn, denk ik dat hij erbij zal zijn”, vertelt Stefaan. “Het is anders dan vorige jaren. Gianni focust zich nu vooral op de weg. Een tip van Adrie van der Poel. Hij zei: laat hem nog tien, vijftien crossen per winter rijden . Dat pakt goed uit. Gianni is veel losser en staat vaker te babbelen. Hij is nu meer ontspannen als hij crost.” (Tom Vandenbussche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.