Papa van doodgestoken Mikey Peeters stapt uit het leven

Steven Peeters. © belga
Stefan Vankerkhoven

De Brugse beroepsmilitair Steven Peeters, de vader van de betreurde Mikey Peeters, heeft zich van het leven beroofd. Mikey Peeters kwam zes jaar geleden om het leven, toen hij op de Brugse Markt neergestoken werd. Jef Vermassen, advocaat van de familie Peeters, wijst op de zware traumatische gevolgen die het bekijken van camerabeelden van een moord in de assissenzaal bij de nabestaanden kunnen veroorzaken.

In 2014 werd de jonge Bruggeling Mikey Peeters (19) tijdens een nachtje stappen gedood op de Brugse Markt. Twee jongeren vielen hem aan, toen hij zijn vriendin probeerde te beschermen. Zes messteken werden hem fataal. Een van de daders, een jonge Tsjetsjeen uit Oostende, vluchtte naar zijn thuisland en is nog altijd spoorloos. Hij prijkt op de Most Wanted-lijst van Europol. De andere, Steven Van Geel (26) uit Leuven, die af en toe bij zijn moeder in Oostende verbleef, kreeg vorig jaar na een proces in het West-Vlaamse assisenhof acht jaar gevangenisstraf.

Steven Peeters, de vader van Mikey, was een beroepsmilitair die als parachutist deelnam aan tal van buitenlandse humanitaire missies met het Belgische leger, getuigde op dat assisenproces. Volgens zijn advocaat Jef Vermassen was hij een harde man met een tedere ziel, zeer gevoelig voor wat er met zijn zoon gebeurd is. Hij heeft naar verluidt de moord op zijn zoon nooit kunnen verwerken.

“Steven Peeters heeft enorm afgezien, vooral omwille van de manier waarop zijn zoon is vermoord”, zegt Vermassen. “Je mag niet onderschatten wat het effect is van de getoonde camerabeelden. Die blijven op je netvlies gebrand en achtervolgen je als ouder. De camera’s op de Markt legden de moord vast op film. Die beelden zijn in detail meerdere keren bekeken tijdens het assisenproces. Vroeger gebeurde dit niet of zelden in de rechtszaal. Ook Steven Peeters heeft die beelden gezien. Zoiets kun je bijna onmogelijk verwerken.”

“Het effect van camerabeelden van een moord op de nabestaanden is niet te onderschatten, zoiets kan je bijna onmogelijk verwerken”

“Het positieve beeld dat hij van zijn zoon had werd hierdoor volledig overschaduwd door de gruwelbeelden. Dat bemoeilijkt het rouwproces. Je moet als ouder niet alleen verwerken dat je kind vermoord is, maar daarbovenop sta je vanop de eerste rij te kijken hoe je kind gedood werd. Met zes messteken!”, benadrukt Vermassen.

Dader op vrije voeten

“Steven Peeters zag zijn zoon oneindig graag. Dat er geen recht is geschiedt, is nog een verzwarende omstandigheid. De hoofddader, die de dodelijke steken toebracht, maakt grote sier in zijn thuisland. Hij toont geen greintje medeleven met het slachtoffer en leeft als een koning in Tsjetsjenië, van waar dat hij duidelijk maakt dat de politie hem toch niet kan pakken. Ook de tweede dader heeft nooit zijn medeleven getoond. Integendeel, hij schond al meerdere keren zijn voorwaarden. Al die factoren maken het voor de nabestaanden moeilijker om het rouwproces goed te doorleven”, gaat Vermassen verder.

Mikey Peeters.
Mikey Peeters.© MVN

“Persoonlijk waarschuw ik altijd mijn cliënten, de nabestaanden, wanneer ze als burgerlijke partij in een moordzaak het strafdossier inkijken. Ik raad dan steevast aan om niet naar de foto’s van het dode licham te kijken, als het zwaar toegetakeld is. En zeker niet naar de foto’s van de autopsie. Mijn ervaring als advocaat leert dat wie dat toch doet nadien oneindig veel spijt heeft en door die beelden achtervolgd wordt voor de rest van zijn leven”, aldus Jef Vermassen.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier