Papa en dochter zij aan zij in de strijd tegen kanker

Redactie KW

Een papa uit Waardamme (Oostkamp) heeft zijn hoofd kaalgeschoren uit solidariteit met zijn dochter. De kleine Mona lijdt aan leukemie en had geen keuze. “Het is iets wat we samen gedaan hebben”, zegt haar papa. “En dat heeft haar duidelijk geholpen.”

Solidariteit tussen vader en dochter. Dat is ook je haar afscheren als dat van je dochter uitvalt. Althans, volgens Kevin De Grande uit Waardamme. Zijn dochtertje Mona (6) lijdt aan acute lymfatische leukemie. Nu het haar van het meisje begint uit te vallen ging de tondeuse ook door de lokken van papa Kevin. “Dat van haar groeit wel duidelijk sneller terug dan het mijne”, zegt Kevin met de glimlach. “Maar het doet vooral deugd om te zien dat zij er iets makkelijker mee om kan gaan omdat ook mijn haar verdwenen is.”

Chemotherapie

In augustus kreeg het gezin het nieuws dat de wereld even deed stil staan. De dokters hadden leukemie ontdekt bij de kleine Mona. Het meisje moest onmiddellijk behandeld worden. Ondertussen heeft ze de intensieve fase achter de rug. Binnenkort start ze met de onderhoudsbehandeling. Dat betekent onder andere dat ze dagelijks een chemo-pil moet nemen en wekelijks op bloedcontrole moet.

De intensieve behandeling brengt met zich mee dat patiënten hun haar verliezen. Dat kan de eerste week zijn, maar net zo goed de laatste week. “Ik had Mona beloofd dat ik mee zou doen als haar hoofd geschoren moest worden”, zegt papa Kevin. “Maar ze hield haar haar zodanig lang dat we dachten dat het misschien niet nodig zou zijn. Maar de laatste week raakte het toch te uitgedund. Dus hadden we maar weinig keuze.”

Een straffe madam

En dus kwam de kapster naar huis in Waardamme. Kevin ging als eerste. Daarna was Mona aan de beurt. “Het is niet omdat ze nog jong is dat het voor haar mentaal niet zwaar is om haar haar te verliezen”, zegt Kevin. “Ze is een meisje en die voelen zich nu eenmaal graag een prinses. Het was een heel emotioneel moment. Maar het feit dat ik eerst ging, haalde bij haar wel een beetje druk van de ketel. Daarna heb ik haar gezegd dat ze het positief moest proberen te bekijken. Nu weet je eens hoe het voelt om een kaal hoofd te hebben. Wie van jouw leeftijd kan dat zeggen?

En positief is Mona alleszins wel. Ze toont zich enorm sterk en is op de goeie weg. Dankzij Bednet is ze ook nog steeds mee op school. Het gezin is dan ook enorm fier op Mona. “Het is de strafste madam die ik ken“, zegt papa Kevin. “Uiteraard heeft zij ook haar moeilijke momenten en dipjes. Het is zeker geen leuke periode, maar het heeft ons als gezin, ons als koppel en mezelf als persoon wel rijker gemaakt.”

(TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.