Pans bestuur wil aantal dagtoeristen verder terugdringen

Myriam Van den Putte

Het voorbije drukke zomerweekend was overal hét gespreksonderwerp, ook bij het lokale bestuur De Panne. Tijd voor een evaluatie…

Door de hittegolf zocht een massa mensen verkoeling aan zee. De Panne was afgeladen vol en de horeca draaide op volle toeren. In coronatijden zorgde dat soms voor een gespannen sfeer. Door de gebeurtenissen aan de oostkust ontstond de vrees dat de situatie ook in De Panne uit de hand kon lopen.

Politie Westkust heeft de orde zeer goed gehandhaafd. Door het inzetten van extra manschappen en doelgerichte interventies bleef alles onder controle. Ook het treinstation in Adinkerke werd nauwgezet in de gaten gehouden en vormde geen risico.

Minder dagtoeristen

De inzet van de Safe Summercoaches, de mobiele toiletten, de inrichting van de Zeelaan, de ‘Planché’ op het strand, de extra inzet op het proper houden van het openbaar domein, een vlotte communicatie en bovenal het verplicht dragen van de mondmaskers zijn troeven die nu lonen.

Het verder bestuderen van het beschikbare cijfermateriaal toont aan dat er een stijging is van het aantal meerdaagse bezoekers (hotels en vakantieverhuur) en een daling in het aantal dagjesmensen in vergelijking met voorgaande jaren. Omdat we de tweede golf van de coronacrisis meemaken vindt het lokaal bestuur een stijging in het aantal dagjesmensen niet opportuun.

Waakzaam blijven

Daarom is er beslist om naar een manier te zoeken om het aantal dagjesmensen nog verder terug te dringen. De volgende dagen worden alle mogelijkheden onder de loep genomen. Dit vraagt overleg met hogere instanties en de buurgemeenten, want dit doe je als kustgemeente beter niet alleen.

Wim Janssens, eerste schepen en waarnemend burgemeester tijdens de voorbije week: “Het was een week om nooit meer te vergeten. Van dichtbij heb ik meegemaakt hoe iedereen zich 100% inzet voor een veilige zomer. De politie ondersteunt de coaches, de redders zien toe op het respecteren van de bubbels, de reinigingsdienst werkt met 20 man tot ‘s avonds laat om de straten en het strand proper te maken en onze horeca ontvangt de klanten met een glimlach onder hun mondmasker. Het was alle hens aan dek. We moeten echter waakzaam zijn en zorgen dat dit een Safe Summer blijft. Daarom bekijken we alle opties om extra maatregelen te nemen.”

Constante evaluatie

Bram Degrieck, burgemeester van De Panne: “De voorbije weken zijn bijzonder druk geweest voor De Panne. Ik durf stellen dat we alles in het werk hebben gesteld binnen onze mogelijkheden als lokaal bestuur om alles in goede banen te leiden en daarbij steeds proactief zijn geweest. De zomer is echter nog lang niet voorbij en ook in september zal het druk worden bij mooi weer. Constante evaluatie en bijsturen van de genomen maatregelen is daarbij cruciaal. Dat vraagt flexibiliteit van onze medewerkers, maar ook van inwoners, tweedeverblijvers … en dagjesmensen!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.