Pannenkoekenactie moet radio Jess FM in Menen redden

Jacques Rosiers, Didier Sinnaeve, Anthony Southcott en Ronny Vanmaercke beleven met radio Jess FM moeilijke tijden. (foto WO)
Redactie KW

Volgend jaar viert lokale radio Jess FM zijn veertigjarig bestaan. Maar dat jubileumjaar komt in het gedrang door de financiële weerslag van de coronacrisis. Met een pannenkoekenverkoop hoopt de geplaagde radiozender de nodige centen bijeen te sprokkelen om te kunnen blijven uitzenden.

“Met lede ogen moeten we toezien hoe alle inkomsten sinds maart zijn stilgevallen”, weet voorzitter Didier Sinnaeve van de vzw Radio Pallieter, de vzw die Jess FM dag en nacht in de ether houdt. De voorbije maanden moest het radiostation zijn reserves aanspreken om vaste uitgaven zoals Sabam, verzekeringen en energiekosten te betalen. “Onze werkingskosten bedragen al gauw 700 euro per maand. Normaal kunnen we dat bolwerken dankzij de inkomsten uit publiciteitscampagnes van lokale handelaars, de inkomsten uit uitzendingen op locatie en de organisatie van onze seniorenhappening ‘De Wonderjaren Live’.”

“Met een som uit het noodfonds redden we het niet”

Helaas heeft de coronacrisis alle financiële steunpilaren van Jess FM onderuitgehaald. “De lokale handelaars hebben het momenteel zelf moeilijk en adverteren voorlopig niet. Dit jaar hebben we amper 350 euro aan reclame-inkomsten opgehaald, daar waar we normaal jaarlijks mogen rekenen op een veelvoud daarvan”, zucht Didier Sinnaeve.

Wonderjaren

Doordat bijna alle evenementen geannuleerd werden of worden, kan het radiostation ook geen zakcentje bijverdienen dankzij de fel gesmaakte live-uitzendingen op locatie. “De braderie van Wevelgem, Zotte Maandag in Wervik, de Meense Wieltjesfeesten, de kerstmarkt van Menen, Kerst Lauwe: het zijn maar enkele van een hele rist uitzendingen die we zagen wegvallen. En dan hebben we nog ons eigen evenement ‘De Wonderjaren Live’. Op 15 november zou Laura Lynn optreden op onze seniorenhappening in Park Ter Walle. Helaas moeten de bejaarden ditmaal hun jaarlijks feest missen en lopen wij 4 à 5000 euro mis. Gelukkig zagen we de bui tijdig hangen en beslisten we al in april om het evenement te schrappen. Daardoor hebben we een grote financiële kater kunnen voorkomen.”

Radio maken kost veel geld en dus is alle steun welkom voor Jess FM. “Maar met een eenmalige tegemoetkoming van 1.250 euro uit het noodfonds voor media zullen we het niet redden. Het is nog even wachten op steun uit het noodfonds voor de cultuur-, sport- en jeugdverenigingen. Daarbij hopen we te kunnen rekenen op eventuele steun van de steden en gemeenten binnen ons uitzendgebied.”

Leukste muziek

“Als lokale radio bestaan we binnenkort 40 jaar. We hebben altijd geprobeerd om de inwoners van Menen en omstreken te informeren en te streven naar een stevige lokale verankering. Het zou zonde zijn mochten we binnenkort onze radio-uitzendingen moeten staken. Om het hoofd financieel boven water te houden, moeten er dringend extra financiële middelen binnenkomen. Jammer genoeg moesten we voor het eerst in 40 jaar aan onze medewerkers vragen om een financiële bijdrage als lidgeld te betalen.”

Het team van Jess FM rekent op de vele luisteraars en sympathisanten om via een pannenkoekenactie het tij te keren. “Voor 7 euro krijg je een kilo overheerlijke Dries pannenkoeken. Met je bijdrage draag je Jess FM een warm hart toe en in ruil hiervoor blijven wij je blij maken met de leukste muziek”, besluit Didier Sinnaeve. (CB)

De pannenkoeken zijn verkrijgbaar bij medewerkers van Jess FM, via 0475 87 21 58, via info@jessfm.be of via de invultool op Facebook of www.jessfm.be