Panden Marktplein Harelbeke mogen onteigend worden

Redactie KW

Dinsdag kreeg de stad Harelbeke nieuws over de verdere ontwikkeling van het nieuwe marktcentrum in Harelbeke. Vlaamse minister van binnenlands bestuur, Liesbeth Homans, verleent machtiging om tot onteigening over te gaan.

Om het nieuwe Marktplein te realiseren werd het slopen van de huidige losse gebouwen in alle plannen en visies opgenomen. De stad startte enkele jaren geleden de onderhandelingen op met de eigenaars van de percelen en handelspanden om die in der minne aan te kopen. Intussen verwierf de stad het grootste deel van de panden.

Voor twee panden en het terrein naast het parochiaal centrum was, ondanks de vele onderhandelingen, een minnelijke regeling niet mogelijk waardoor ze werden opgenomen in een onteigeningsplan. Het niet kunnen verwerven van deze panden zou de verdere ontwikkeling van het Marktplein immers in het gedrang brengen. Nu heeft Vlaams minister Homans, bevoegd voor binnenlands bestuur, het licht op groen gezet om tot onteigening over te gaan. Concreet gaat het om het vroegere kapsalon en het parochiaal Centrum. De wettelijk voorziene stappen in de onteigeningsprocedure worden nu verder gezet, onder andere via het voorzien van inzagerecht en het formeel in kennis stellen van de betrokken partijen. Daarna volgt de gerechtelijke fase. Evenwel behoort een minnelijk akkoord nog steeds tot de mogelijkheden. Concreet betekent dit dat de stad verder kan met de ontwikkeling van het nieuwe marktcentrum.

(PVH)