Gezellig opscheppen uit hetzelfde bord tijdens een menu met vier, zes of acht gangen. Dat is het populaire concept waarmee Flor en Robbert bijna drie jaar geleden Pand 44 openden in de Wijngaardstraat in Kortrijk. Alleen blijkt dat concept de laatste maanden niet meer zo populair te zijn. "We hebben natuurlijk onze vaste klanten, maar we merken dat vooral ouderen terughoudend zijn om langs te komen. Veel mensen vragen nu om aparte lepels of beginnen wat aarzel...

Gezellig opscheppen uit hetzelfde bord tijdens een menu met vier, zes of acht gangen. Dat is het populaire concept waarmee Flor en Robbert bijna drie jaar geleden Pand 44 openden in de Wijngaardstraat in Kortrijk. Alleen blijkt dat concept de laatste maanden niet meer zo populair te zijn. "We hebben natuurlijk onze vaste klanten, maar we merken dat vooral ouderen terughoudend zijn om langs te komen. Veel mensen vragen nu om aparte lepels of beginnen wat aarzelend op te scheppen. Ze zijn er duidelijk niet gerust in. Ons concept is dus simpelweg niet bestand tegen de coronacrisis. Eten delen is iets dat moeilijk te verenigen is met afstand houden, iets wat dezer dagen alleen maar noodzakelijker lijkt te worden", zucht Robbert. "Dus voeren we ons concept met pijn in het hart af. We moeten denken op de lange termijn. Toch blijven we 'Pand 44' voorzien op je bord. We boeten dus zeker niet aan originaliteit in, integendeel. Een menu à la carte geeft onze kok de vrijheid om eens te experimenteren met minder voor de hand liggende ingrediënten. Waar vroeger elk gerecht toegankelijk moest zijn voor iedereen, heeft de kok nu een ruimere speeltuin. Klassiek of simpeler worden we dus zeker niet, maar misschien wel een beetje toegankelijker." Het nieuwe concept gaat van start op 3 november. "Dan doen we meteen ook weer open voor de lunch", aldus Flor. "Sinds de lockdown waren we enkel 's avonds nog open." Concreet zullen klanten kunnen kiezen tussen drie of vier voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Een volledig menu bestellen is niet verplicht. De porties worden ook groter. De kaart voor de lunch wordt een mini-versie van die voor het diner. Er wordt telkens een vegetarische optie voorzien en Flor en Robbert kiezen ook voor een meer uitgebreide wijnkaart. De prijs blijft ongeveer in het zelfde genre. "We verliezen sowieso nog steeds veel zakenlunches", aldus Robbert. "Heel wat mensen werken nog steeds van thuis. Sinds we opnieuw open zijn is het ook heel moeilijk in te schatten hoe druk het zal worden. De ene dag zien we niemand, de andere blijkt er op het laatste moment toch nog een kleine stormloop te zijn. Voor de crisis zaten we in het weekend sowieso vol. Nu weet je het nooit." Van een sluiting is evenwel nog geen sprake. "We passen ons aan en doen dan gewoon door", klinkt het. (AN)