Pakjesautomaten creëren ecozone in binnenstad

In de Brugse binnenstad komen 16 pakjesautomaten. © ERIC LALMAND BELGAIMAGE
Redactie KW

Het Brugse stadsbestuur is principieel akkoord voor de plaatsing van 16 pakjesautomaten in de Brugse binnenstad. De pakjesautomaten vormen ieder een onafhankelijk postpunt van Bpost. Gebruikers kunnen er 24/7 hun postpakket komen ophalen.

Sinds de coronapandemie bleef het aantal onlinebestellingen maar stijgen. Heel wat pakjes worden aan huis geleverd maar niet iedereen is thuis op het ogenblik van de levering. De pakjes worden dan bij de buren afgegeven of worden naar een postpunt/krantenwinkel gebracht waar je vervolgens tijdens de kantooruren om moet gaan. Het ophalen van pakjes in een postpunt/krantenwinkel gebeurt vaak met een voertuig.

Bpost en Stad Brugge wensen deze extra voertuigkilometers eruit te halen. Op deze manier daalt de uitgestoten CO², zet de stad haar klimaatplan kracht bij en zet Bpost meer in op duurzame ontwikkeling. Bijkomend voordeel is ook dat er minder bestelwagens door het centrum moeten rijden.

Binnen 400 meter

Na een grondig onderzoek werden er 16 locaties in het centrum gekozen. De locaties zijn zeer vlot te voet en met de fiets toegankelijk en bereikbaar. Het geheel aan pakjesautomaten vormt samen een ecozone.

Door de strategisch gekozen locaties wordt er telkens getracht in een straal van 400 meter een pakjesautomaat te hebben. De postbode laat wanneer je niet thuis bent het pakje achter in een pakjesautomaat, waarna je zelf te voet of met de fiets om het pakje kan gaan. Bpost onderzoekt nu ook hoe het de pakjesautomaten voor handelaars kan openstellen.

De locaties waar er een pakjesautomaat komt te staan zijn: Werfplein, James Wealestraat, Eugeen van Steenkistestraat, Graaf Visartpark, Rijkepijndersstraat, Theresianenhof, Guido Gezellewarande, Professor Sebrechtspark, Bilkske, Minderbroedersstraat, Astridpark (ter hoogte van Villa Bota), Zilverstraat, fietsparking ’Zand, Zonnekemeers, Jacobinessenpark en Rodenonnenstraat. (CGRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier