Paëlla-avond in El Pozo ten voordele van ziekenhuis in Gambia: “Er zijn nog veel noden in te vullen”

Carine Depickere en Koen Vandenbroucke in wijnhandel El Pozo. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Op vrijdag 25 november kan je bij wijnhandel El Pozo paëlla eten ten voordele van het Pirang Health Center in Gambia. “Ik heb in 2019 de Antwerpen Banjul Challenge gereden en was er erg geraakt door de armoede en tegelijk de vriendelijkheid van de Gambianen”, zegt initiatiefneemster Carine Depickere.

Samen met haar nicht en goede vriendin Linda Lami reed Carine De Pickere uit Brugge in 2019 de ‘Antwerpen Banjul Challenge’, een gesponsorde toertocht van maar liefst 7.200 kilometer waarmee goede doelen gesteund werden in het Afrikaanse land Gambia. “Mijn nicht en ik werden op onze vorige vakantie meteen verliefd op Gambia. We leerden daar een project voor goede doelen kennen: deAntwerpen Banjul Challenge”, zegt Carine.

We zagen bevallingen op een gewone bank

“Banjul is de hoofdstad van Gambia, vandaar de naam. Het leek ons boeiend om samen zo’n toertocht met een terreinwagen te ondernemen en tegelijk een goed doel te steunen. Het doel dat wij kozen was het ziekenhuis Pirang Health Center. We doorkruisten zeven landen: België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Mauritanië en Senegal om dan uiteindelijk aan te komen in Gambia. De medische instelling heeft echt nood aan meer middelen. Naar onze standaarden werkt men daar in primitieve en weinig hygiënische omstandigheden. We hebben er bevallingen gezien op een gewone bank in plaats van op een bevallingsbed met alle voorzieningen zoals wij dat kennen. Ons doel was en is dus om de gezondheid van de mensen ter plaatse te verbeteren. Met het ingezamelde geld wilden we het plaatsen van een betonnen omheining om de dieren buiten te houden en de installatie van nieuwe elektriciteit financieren”, gaat Carine verder.

Waterput en moestuin

Door corona kon de Challenge in 2020 en 2021 niet doorgaan maar in maart 2020 konden Carine en haar nicht het project gaan bezoeken. “Tot onze blije verrassing zagen we er dat alle voorziene werkzaamheden waren uitgevoerd: de omheining, de schilderwerken, nieuwe ramen en elektriciteitsvoorziening via zonnepanelen. Maar er zijn nog heel veel noden. Op 1 oktober is de Antwerpen Banjul Challenge opnieuw gestart en dan rijdt de echtgenoot van mijn nicht Linda samen met zijn zoon de Challenge met drie wagens, twee daarvan rijden voor ons project Pirang Health Center. Dit keer gaan we voor een waterput en een moestuin.”

“Wij hebben zelf echt ons hart verloren aan Gambia en steunen daar een vijftal families door het inzamelen van baby- en kinderkledij en speelgoed. We versturen de goederen met containerschepen naar Gambia via de organisatie Benegambia. Vandaar dat we na onze twee geslaagde events in 2019, een spaghetti-avond en een barbecue, dit jaar op vrijdag 25 november vanaf 18.30 uur met een paëlla-avond uitpakken in de Spaanse wijn- en delicatessenhandel El Pozo van Koen Vandenbroucke in Varsenare”, besluit Carine.

Kostprijs voor volwassenen is 22,50 euro en voor kinderen tot en met 12 jaar 15,75 euro. Voor info en inschrijvingen: carine.depickere@gmail.com of 0475 38 23 77

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.