PADI’S PARADE (5) : Paul Bruna

Redactie KW

Elke zaterdag zoekt showbizzreporter PADI een West-Vlaamse artiest op.

>> BIO

Paul Bruna zag het levenslicht als Paul Bruneel in Langemark. Hij was pas negen jaar toen hij lid werd van het koor Vlaams en Vroom. Op elfjarige leeftijd naam hij deel aan zijn eerste zangwedstrijd. Onder impuls van Fernand Tamsin – toen de man achter Will Tura – kon Paul als vijftienjarige deelnemen aan de Hit 73. Dat resulteerde in een eerste single. Met heel wat singles belandde hij in de hitlijsten en hij bleef ook altijd verder optreden. Vanaf 2009 trok hij weer regelmatig in de studio en nam hij enkele nummers op die hoog scoorden, waaronder ‘Als de morgen is gekomen’, ‘Jij bent de top’, ‘Heel mijn leven’, Ik geniet van elk moment’, ‘Dan volg je haar benen’ en ‘Geef mij je angst’. Paul schreef ook al meer dan 200 nummers voor andere artiesten. Zijn liedjes doen het niet alleen goed in Vlaanderen, maar ook in Nederland worden zijn nummers vaak gedraaid. Ook daar gaat hij vaak optreden. Paul combineert zijn carrière als artiest met de job van journalist. Hij is freelance journalist en werkt o.a. voor Het Laatste Nieuws, Radio 2 en De Zeewacht en Het Wekelijks Nieuws. Hij woont nu in Middelkerke.

>> HET MOOISTE MOMENT? Meteen op 1 in ‘tweede loopbaan’

De loopbaan van Paul is een opeenvolging van mooie momenten, waardoor het – volgens Paul – moeilijk is om dat ene hoogtepunt eruit te halen. “Iedere single – van de eerste tot de laatste – die van mij is verschenen is telkens weer een mooi moment”, zegt Paul. “Mijn deelname aan de Hit 73 was vanzelfsprekend ook een mooi moment, omdat het de start was van mijn eigenlijke zangloopbaan. In een carrière van meer dan 45 jaar valt er zoveel te beleven. Ik geef toe dat ik nooit had durven dromen dat er na 2009 – toen mijn 40ste verjaardag als zanger werd gevierd in Langemark – nog zo’n ommekeer zou plaatsgrijpen. De singles die ik na 2009 opnam, kwamen allemaal in hitlijsten terecht. Eén van de mooiste moment was toen ik met ‘Jij bent de top’ in maart 2013 zomaar van niets op nummer één terecht kwam in de Vlaamse Top 15 van Family Radio. Dit maakte ik voordien nog nooit mee. Dit liedje werd ook veel gedraaid op andere zenders in Vlaanderen en Nederland. Dit is ongetwijfeld het mooiste moment uit mijn ‘tweede loopbaan’ als zanger.”

>> HET MEEST MEMORABELE OPTREDEN ? Les Lacs du Connemara op de Nacht van Exclusief

Ook voor deze vraag moest Paul even de hersenen pijnigen, want in zo’n lange loopbaan zijn er nogal wat optredens die als ‘memorabel’ kunnen worden omschreven. Zo stond hij indertijd – samen met de toenmalige succesgroepen Mud en The Rubbets – op het podium van de Oktoberfeesten in Wieze. Hij is ook al jarenlang het gezicht van het Kustschlagerfestival dat sedert enkele jaren plaatsgrijpt in Plopsaland De Panne. Uiteraard was voor Paul ook de viering van zijn 40ste muzikale verjaardag in Langemark in 2009 een memorabel moment. “Wanneer er dan toch een optreden die buiten alle proporties is moet worden vermeld, dan is dat het optreden van enkele jaren geleden tijdens de Nacht van Exclusief in het Casino van Knokke”, vertelt Paul. “Die avond gaf ik in de grote zaal voor een select publiek een show van 40 minuten met mijn showballet van acht danseressen. De zaal stond in vuur en vlam. Het publiek stond het befaamde ‘Les Lacs de Connemara’ mee te dansen op stoelen en tafels. Onvergetelijk”, glimlacht Paul.

>> WELK DROMEN KOESTERT ZANGER PAUL NOG ? Een duet met Sabien Tiels

Realist als hij is, zit dromen er niet in bij Paul Bruna. Hij neemt alles zoals het op hem afkomt. Zoals hij zelf stelt, heeft hij in zijn loopbaan al heel veel mogen meemaken waar anderen de kans niet toe krijgen. Hij heeft binnen de showwereld ook een grote vriendenkring opgebouwd en dat is iets wat hij koestert. Paul wil natuurlijk nog vele jaren optreden en cd’s maken. Binnenkort verschijnt er zelfs een nieuwe single. “Ik koos terug voor een sterke schlager en na zoveel jaren hoop ik opnieuw dat het een hit mag worden”, knipoogt Paul, die in de voorbije jaren al met veel bekende namen op het podium stond en die ook al duetten zong met heel wat artiesten. Toch is er nog één iemand met wie hij graag een duet zou opnemen. “De beste stem van Vlaanderen : Sabien Tiels. Moest de begeleiding dan nog kunnen gebeuren door een groot orkest, dan zou dat de max zijn”, besluit Paul.

(PADI)

>> Info : www.paulbruna.be, boekingen@paulbruna.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.