PADI’S PARADE (43): Mayke Vanes

Redactie KW

Op zaterdag zoekt PADI het kruim van de West-Vlaamse artiesten op.


>>BIO – Twee jaar solocarrière met succesvolle singles

De 46-jarige Marijke Van Eessen woont in Veurne en zingt onder de naam Mayke Vanes. Ze is verkoopster en in bijberoep zangeres. Gedurende 25 jaar zong Mayke in Vlaanderen bij diverse orkesten en showgezelschappen. Op 30 oktober 2011 zette ze de stap naar een solocarrière.

Eind november 2012 trok Mayke naar de studio om haar eerste eigen single Als de sterren aan de hemel staan op te nemen. Haar debuut werd positief onthaald. Ze werd zelfs gevraagd om te zingen tijdens de Oogstfeesten in Aalter voor een publiek van 3.500 mensen. Na dit festival kreeg Mayke de tip mee om naar een zangcoach te gaan. Al meer dan twee jaar volgt ze zangles bij Wilfried. In de daaropvolgende maanden kwamen er diverse singles uit. Ze beperkte zich niet tot één genre, maar opteerde naast schlager ook voor ballade, poprock tot zelfs country. Haar grote voorbeelden zijn onder andere Ann Christy, Marva en Dana Winner. Na ieder optreden worden haar stem en repertoire ook wel eens gelinkt aan één van deze Vlaamse artiesten.

HET MOOISTE MOMENT – “Eigen show Mayke Vanes Puur”

PADI'S PARADE (43): Mayke Vanes


Begin februari 2013 stak Mayke, samen met drummer Franky Pollet uit Veurne, de koppen bij elkaar om een eigen show uit te werken, inclusief live begeleiding. Na een korte zoektocht naar de nodige muzikanten werd er maar liefst acht maanden lang gerepeteerd in Roeselare. Op zaterdag 14 november 2013 werd Mayke Vanes Puur gebracht in Veurne, met gastoptredens van Dina Rodrigues en Andrei Lugovski. Ook haar eigen kinderen werkten mee aan deze show. Zoon Kevin was toetsenist, dochter Kiara zong. De regie was in handen van haar man Peter.

Dankzij de steun van veel vrijwilligers verliep deze avond perfect. Deel één heette La Femme Tura, omdat Mayke enkele liedjes bracht van de keizer van het levenslied Will Tura. Dat Mayke dit kon brengen als Veurnaar in Veurne als ode aan de Ereburger van Veurne maakte deze show voor haar heel speciaal. In deel twee bracht Mayke haar eigen liedjes, inclusief enkele liedjes van Ann Christy. Ze zong ook nummers van Clouseau en Marco Borsato. Het optreden werd positief onthaald, zodat er zeker een tweede editie komt.

HET MEEST MEMORABELE OPTREDEN – “Stroom viel uit tijdens optreden Oogstfeesten in Aalter”

PADI'S PARADE (43): Mayke Vanes


“Dat was ongetwijfeld mijn eerste deelname aan de Oogstfeesten in Aalter, waar ik door organisator André Wyckstandt – mijn grootste fan – werd uitgenodigd om te komen zingen. Voordien zong ik enkel op kleine festivals. Nu stond ik daar voor 3.500 mensen. In een voorprogramma zingen is ook niet niets. Onder begeleiding van een liveband bracht ik mijn eerste single en enkele covers. Midden mijn optreden viel echter de stroom uit. Na enkele minuten was het probleem opgelost en kon ik gelukkig verder zingen. Door tijdsgebrek kon ik echter niet meer mijn nieuw nummer zingen en dat vond ik heel spijtig. Tijdens de pauze zei André dat ik nadien toch on tape mijn nieuwe single mocht brengen, zodat ik daar in première mijn lied Betoverd mocht brengen voor een volle tent. Drie jaar na elkaar stond ik op de affiche van de Oogstfeesten in Aalter. Dit jaar werd dit groots feest overschaduwd door het plotse overlijden van bezieler André. Ik verloor één van mijn grootste fans. Zonder André zullen die Oogstfeesten nooit meer dezelfde zijn…”

WELKE DROOM KOESTERT MAYKE NOG ? – “Duet met Andre Lugovski of Will Tura”

PADI'S PARADE (43): Mayke Vanes


“Mijn grootste droom is om definitief te kunnen doorbreken. De concurrentie is echter groot. Ik hoop dat op één dag een platenmaatschappij mijn talent ontdekt, waardoor ik steun krijg om mijn muzikale carrière verder uit te bouwen. Tijdens mijn show Mayke Vanes Puur bracht ik een duet met Andrei Lugovski. De show werd gefilmd en dit duet werd zelfs doorgestuurd naar Will Tura. Misschien volgt er wel eens een duet met Will ? Als Veurnse zangeres met een bekende Veurnaar in Veurne op een podium, dat zou toch prachtig zijn. Ik droom ook van ooit te kunnen toeren met een liveband met een repertoire dat nog door geen enkele Vlaamse zangeres werd gebracht, maar daarover kan ik niet veel kwijt. En voor de rest ? Veel optreden, plezier maken, sfeer en ambiance brengen tijdens m’n optredens zodat er spontaan een polonaise begint.”

(PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.