PADI’S PARADE (42) : De Wilfrieds

Redactie KW

Op zaterdag zoekt PADI het kruim van de West-Vlaamse artiesten op.


>> BIO- “Coverband ter ere aan vader zaliger Wilfried”

De 52-jarige Hein Denturck (truckchaufeur bij Aldi in Roeselare) en de 53-jarige Hans Denturck (technisch deskundige werkleider Technische Dienst Ingelmunster) zijn de bezielers van het muzikale project De Wilfrieds, waarmee ze in Vlaanderen en zelfs in Frankrijk optreden. Deze twee broers vormen de basis van de akoestische coverband De Wilfrieds. Een naam ter ere aan hun vader zaliger Wilfried, die vroeger ook gitaar speelde en in een toneelvereniging actief was. Op 16-jarige leeftijd kochten de broers hun eerste gitaar. Ze deden zelfs een vakantiejob om die te kunnen aankopen. Hans en Hein speelden toen al enkele deuntjes samen in de woonkamer. In de daaropvolgende jaren werden er verschillende groepen opgericht en later weer ontbonden, maar op die manier deden ze ervaring op. Op een bepaald moment kreeg Hein echter meer interesse voor het beeldhouwen in de Kunstacademie in Tielt. Hij zette zijn gitaar aan de kant. Hans deed verder als zanger bij o.a. HK and The Ceilingshow, The Beerhunters, Fiesta, enz. Jaren later begon Hein terug zin te krijgen in het spelen van muziek. Hij leerde op de Kontrabas tokkelen. De Von Turcks deden hun intrede. Hans schreef de liedjes in ‘t West-Vlaams en de muzikale familieleden vulden het muzikaal in. Jelle Denturck – zoon van Hein – speelde Piano. Hanne – dochter van Hans – speelde ook piano. Jens – zoon van Hans – en Marianne – de vrouw van Hans – speelden saxofoon. Tijdens een editie van het Ingelmunsterse Labadoux Festival werd er een live-dvd opgenomen. De eigen liedjes in ‘t West-Vlaams zorgden echter niet voor veel optreden. Omdat er ook enkele studenten in de familie zaten, werd het moeilijk om dat muzikale project in stand te houden. In die periode leerde Hans ook enkele muzikanten kennen uit de regio, namelijk cellist Frank Mestdagh, drummer Jurgen Verhulst, sologitarist Jonathan Depaepe en backing vocal gitarist Bjorn Ampe. De Wilfrieds en Moaten waren een feit. Tot op heden spelen ze nog overal waar ze de kans krijgen.

PADI'S PARADE (42) : De Wilfrieds


>> HET MOOISTE MOMENT – “De Grote Prijs Bart Peeters”

“Ik denk terug in 1993 aan Marktrock Leuven met De Pers. In 2000 zong ik ook live met HK and The Ceilingshow tijdens de oudejaarsavondshow in de Grote Prijs Bart Peeters. Met dezelfde groep deden we ook mee aan de opnames van de tv-serie Interflix op de BRT. Ook mooi was in 2008 toen we met De Von Turcks een live-dvd opname tijdens het Labadoux Festival in Ingelmunster. Sinds 2002 ben ik ook van de partij tijdens de Nacht van de Punch in de Hallen van Roeselare, samen met de harmonie van Hooglede”, zegt Hans.

>> HET MEEST MEMORABELE OPTREDEN – “De Paulusfeesten in Oostende, De Pekker in Veurne, Kursaal in Oostende…”

“Och, wat zijn memorabele optredens hé ? Tijdens de Izegemse Kroegentocht kreeg ik eens een volle pint in mijn versterker. Die begon te roken en enkele minuten later was het gedaan met mijn versterker. In De Pekker in Veurne moesten we ons eens verkleden in een kamertje. Ik deed de ruit open en ik zong een ballade voor de mensen die aan de overkant op een terrasje zaten. De terrasjesmensen waren stom verbaasd, ze zagen niet van waar het gezang kwam. Eén van onze drummers was eens te laat aanwezig. Hij had geen tijd meer om zich nog te wassen. Zonder enige schaamte stak hij zijn broek af om zich te wassen in een emmer water. De vrouwen waren er ook bij en dat was toch even schrikken. In de Paulusfeesten in Oostende speelden we met De Wilfrieds & Moaten voor een volle markt. Plots begon het hevig te regenen. Het publiek zocht onderdak onder de kraampjes die er stonden. Wij speelden verder. Toen het over was, kwam iedereen terug en begonnen ze spontaan te applaudisseren. Dat deed deugd. Het feest kon niet meer stuk, we hadden direct terug een volle markt. In het Kursaal Oostende speelden we voor een elite-publiek. We kregen niets te eten. Tot de kok zelf afkwam met een bordje garnalencocktail. We mochten dit bordje wel opeten op de trappen, een raar gevoel was dat… Ooit kreeg ik de mogelijkheid om Luka Bloom te interviewen. Ik had mijn gitaar meegenomen en ik liet die signeren door mijn idool. Een onvergetelijk moment, een memorabele ontmoeting.”

>> WELKE DROOM KOESTEREN DE WILFRIEDS NOG ? – “Optreden op grote podia”

“Mijn droom is om ooit een hitje te kunnen schrijven dat veelvuldig op de radio wordt gedraaid”, bekent Hans. “Een cd-opname behoort ook tot één van onze dromen. Plezant zou ook zijn om enkele optredens te mogen afwerken op grote podia, zoals tijdens de Gentse Feesten, Lokerse Feesten, Dranouter, enz.”

(PADI)

>> Info : www.dewilfrieds.be, hans.denturck@scarlet.be, 0475 55 23 61.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.