PADI’S PARADE (36) : Wendy Van Wanten

Redactie KW

Op zaterdag zoekt PADI een West-Vlaamse zanger of zangeres op, deze week is dat Wendy Van Wanten.


>> BIO – Veelzijdige zangeres in ‘t Nederlands, Engels en zelfs sterk in musicals

Op 6 februari 1960 zag Iris Vandekerckhove in Oostende het levenslicht. In haar vrije tijd zong ze in het Tonada-koor in Oostende. In 1986 nam ze deel aan de Baccarabeker in Middelkerke en met succes, want ze won de hoofdprijs en ook de Pers- en Personalityprijs. In 1987 kwam haar eerste single Panne de Coeur uit. In hetzelfde jaar stond ze in het voorprogramma van Gilbert Becaud. Jef Rademakers vroeg Iris om mee te werken aan zijn tv-programma Pin-Up Club. Ze werd het wulpse brievenmeisje. Omdat Iris te braaf klonk, werd ze omgedoopt in Wendy Van Wanten. In 1990 lanceerde ze haar eerste single als Wendy Van Wanten Bij jou zijn en later Kijk eens diep in mijn ogen, samen met Willy Sommers.

In 1991 kwam haar album Verliefd uit. In het voorjaar van 1993 nam ze deel aan de preselecties van het Eurovisiesongfestival. Ze zong Zonder verklaring. In de daaropvolgende jaren bracht ze heel wat hitsingles uit waaronder Altijd samen met jou, Waar ben je nu, enz. Vanaf 1994 werkte Wendy samen met producer Jack Rivers, die Blijf nog één nacht uitbracht. Enkele weken later stond ze met dat nummer op één in de Vlaamse Top 10. Later volgde ook nog een gelijknamig album dat maar liefst 15.000 keren over de toonbank ging. In 1995 beleefde Wendy ook een succesvolle zomer. Ze stond meer dan tien weken op nummer één in de Vlaamse Top 10 met Verborgen verdriet, de Vlaamse versie van La Paloma. Ze won zelfs Zomerhit. In het voorjaar van 1996 nam Wendy een duet Eeuwig en altijd op met Jo Vally. Eén jaar later behaalde ze met het album Kom dichter terug goud. Wendy koos ook regelmatig voor Engelstalige liedjes. In 2002 nam ze terug deel aan Eurosong met Forever Yours, waarmee ze derde eindigde.

Daarna begon ze aan musicals. Ze vertolkte één van de vier hoofdrollen in de musical Romeo & Julia. Ze vertolkte ook de rol van zeeheks in de Studio 100-musical De Kleine Zeemeermin. Begin 2006 was Wendy wekelijks te zien in Sterren op de dansvloer op vtm. Het programma Wie wordt de man van Wendy ? lokte meer dan één miljoen Vlamingen dertien weken langs naar het tv-scherm. De gelukkige werd Frans Vancoppenolle, die nu nog altijd aan haar zijde staat. Eind 2007 bracht Wendy, samen met Debby en Nancy, de kerstsingle Nog één sneeuwvlok uit. Ze bleef ook cd’s uitbrengen, zoals Durf te dromen,… In 2009 bracht ze haar biografie uit : Kijk eens diep in mijn ogen. Bij het boek hoorde ook een tv-spot en een single Voor altijd, opgedragen aan haar overleden boezemvriend en manager Danny. 2010 was een echt feestjaar. Wendy vierde haar 50ste verjaardag en haar 20-jarige carrière. Vorig jaar kondigde Wendy een nieuw muzikaal project aan. Wat ik voel voor jou was de eerste single van het album Wendy zingt Dalida dat in het voorjaar van 2014 uitkwam. Momenteel is Wendy nog altijd te zien in de theaterproductie Calendar Girls.

PADI'S PARADE (36) : Wendy Van Wanten


>> HET MOOISTE MOMENT – “Mijn nummer één hit en zingen tijdens TOTZ”

“Een heel mooi moment was mijn nummer één-hit Blijf nog één nacht. Ik zong dat liedje tijdens de gloriedagen van Tien-om-te-Zien in Blankenberge. De zeedijk stond vol met enthousiaste mensen, waarvan er velen mijn nummer meezongen. Dat blijf ik een heel onvergetelijk moment vinden, omdat ik van jongsaf droomde om ooit op één te staan in de Vlaamse hitparade. Ik mocht al van veel andere dingen proeven en wanneer ik de mensen mag geloven, dan moet mijn mooiste moment wellicht nog komen. Dat zeggen ze toch altijd : hét mooiste moet nog komen. Ik ben benieuwd.”.

>> HET MEEST MEMORABELE OPTREDEN – “Zingen in het Antwerpse Sportpaleis”

“In mei 1997 stond ik op het podium van het Antwerpse Sportpaleis. Ik mocht een optreden delen, samen met Engelbert Humperdinck, die volgend jaar terug naar Vlaanderen komt. Ik bracht veel liedjes van mijn idool Barbra Streisand. Dat was een heel speciaal optreden, omdat ik vooraf nog thuis bij Engelbert in Engeland was geweest. Dat optreden in het Antwerpse Sportpaleis, adembenemend was dat. Dirigent Robert Groslot en Il Novecento zorgden ervoor dat ik muzikaal precies in een zetel zat. Dat blijft mij nog altijd bij, iedere dag opnieuw denk ik daaraan.”.

>> WELKE DROOM KOESTERT WENDY NOG ? – “Ik wil de nieuwe Tina Turner worden”

“Ik treed nu vaak op met een aantal jongens. Ik ga de rocktour op. Ik droom ervan om ooit de nieuwe Tina Turner te worden (lacht). Het is inderdaad al dromend dat een mens creatief blijft. Dat blijft mij en andere mensen jong houden. Ik droom dus maar verder…”

>> Contact :info@wendyvanwanten.be, 0495 165 000

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.