PADI’S PARADE (34) : Chelsy

Redactie KW

Op zaterdag zoekt showbizzreporter PADI een West-Vlaamse zanger of zangeres op.


>> BIO – Le Blanc, Nightshift, Blue Blot en solo !

Anja Baert – artiestennaam Chelsy – zag het levenslicht op 21 oktober 1969 in Waregem als dochter van André en Jenny Baert-Seys. Ze groeide op in Ingelmunster en woont nu in Meulebeke. Ze werkt halftijds in Eethuis Bouche in Tielt. Op die manier kan ze haar ander beroep van zangeres zonder problemen combineren.

Voor Anja begon het allemaal als elfjarig meisje op een zangwedstrijd op de Westwijk in Ingelmunster, dichtbij haar ouderlijke woning. Anja deed enkele jaren mee aan zangwedstrijden. Op 16-jarige leeftijd werd ze leadzangeres bij de coverband Le Blanc. In die periode verzorgde ze heel wat studentenbals, zoals de Zwinneblomme in Knokke, de studentenbals van Hasselt, Gent… Chelsy stond ook meerdere jaren op het podium van de Gentse Feesten als leadzangeres en als backing-vocaliste bij de LSP Band. Enkele jaren later ging ze aan de slag bij de coverband Nightshift, waarmee ze ook in Nederland optrad.

In 1986 nam ze deel aan de Baccarabeker en verdedigde ze de kleuren van West-Vlaanderen. De coach was… Marva. In 1992 kreeg ze de vraag om auditie te doen voor backing-vocaliste bij de Belgisch-Amerikaanse band Blue Blot. De eerste keer moest ze die aanvraag weigeren, want op de dag van de auditie trad ze immers in het huwelijk. Eén week later kreeg ze terug telefoon van manager Wilfried Brits. Enkele dagen later deed ze auditie en ze vernam dat ze voor 90% al geslaagd was. Chelsy bleef verder zingen bij de andere coverband; tot ze definitieve zekerheid kreeg dat ze bij Blue Blot aan de slag kon. Er kwam een live-cd uit en ze stonden ook op diverse festivals, zoals de Diamand Awards. Met Blue Blot leerde Chelsy verschillende binnen- en buitenlandse artiesten kennen. Aan het sprookje kwam helaas té vlug een einde. Walter Junior – de frontman van Blue Blot – werd ziek. In 1996 overleed hij.

In die periode begon Chelsy aan een solo-carrière, bijgestaan door dezelfde manager van Blue Blot. De eerste Chelsy-single was My day will come, een cover van The Dinky Toys. Ze kwam met dit nummer binnen in de Top 30, stond zelfs boven de gevestigde waarde Prince, en eindigde op een derde plaats. Deze single werd zelfs ook eens de plaat van de maand en was tot in Helsinki te horen. Chelsy kwam op tv, was te horen op de radio, had veel optredens. Ze nam ook deel aan Eurosong en kreeg op een dag een telefoontje van Dieter Troubleyn met de vraag of ze wilde meezingen in de VTM Soapband. Chelsy stond jaren met dit project op het podium, beleefde onvergetelijke momenten, was erbij voor Levenslijn, de Hollywood Tournee, enz.

Momenteel is Chelsy nog altijd actief als zangeres. Ze zingt op huwelijksmissen, soms wel eens op een begrafenisplechtigheid, op verjaardagsfeestjes, enz.

>> HET MOOISTE MOMENT – “De vele nationale optredens”

“Er gebeurde zoveel in mijn leven op muzikaal vlak dat ik blijf koesteren. Ik denk daarbij aan de vele nationale optredens, zoals de optredens met Blue Blot, aan de prachtige momenten met de VTM Soapband, enz. Met veel van die mensen heb ik nog altijd een goede band. Het is niet omdat ik vandaag solo optreed dat ik die collega’s vergeet of dat ik ze niet meer zie. Eén iets weet ik nu al : Marco Borsato zingt over Dromen zijn bedrog, maar in mijn geval klopt zijn liedje niet. Mijn dromen werden werkelijkheid, kwamen praktisch allemaal uit en ook nu nog – zoveel jaren later – ben ik nog altijd actief als zangeres. Formidabel toch !”

PADI'S PARADE (34) : Chelsy


>> HET MEEST MEMORABELE OPTREDEN – “Geen huwelijksreis, wel een live-cd”

“Na ons huwelijk gingen mijn echtgenoot en ik niet op huwelijksreis. De reden ? We namen in die periode een live-cd op in een uitverkochte Elisabethzaal in Antwerpen. De sfeer en ambiance hoor je heel duidelijk op het album. Super ! Dat blijft toch een heel apart moment.”

>> WELKE DROOM KOESTERT CHELSY ? – “Nog lang mogen zingen en optreden”

“Daarop kan ik vooral kort en krachtig antwoorden : ik droom én hoop dat ik nog lang mag zingen en optreden. ‘t Zingen blijft in mijn bloed zitten, dit blijft kriebelen. Wat de toekomst nog brengt, dat zie ik wel. Ik pluk op dat gebied wat de dag mij te bieden heeft.”

(PADI)

>> 0475 92 55 53 – www.chelsy.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.