PADI’S PARADE (33) : Jan Wuytens

Redactie KW

Op zaterdag zoekt onze showbizzreporter een West-Vlaamse artiest op voor een blik terug en eentje vooruit.


>> BIO – Koster-organist en ook zanger-muzikant

Jan Wuytens zag het levenslicht in Roeselare op 21 mei 1981. Een groot deel van zijn jeugd versleet hij in Oostnieuwkerke. Vanaf zijn veertien jaar was hij al koster-organist, onder meer in Oostnieuwkerke, De Ruiter en Passendale. Toen volgde hij ook al muziekles in Roeselare.

Sinds zijn veertien jaar luisterde hij ook al feestjes op als zanger. “Dat groeide vanuit de kerk. Vooral door de Ruiter in Roeselare en door veel mond-aan-mond reclame. Ik zong voor bv. Ziekenzorg, OKRA, enz. De mensen vonden dat ik een mooie stem had. Op die manier bleef het maar groeien. Ik ben nu al tien jaar koster-organist in Passendale. De enige vereiste toen ik begon, was dat ik terug met een koor begon. We begonnen met 19 leden in het Sint-Audomaruskoor, nu tellen we 50 koorleden. ‘t Is een vierstemmig zangkoor en we brengen ook gospelmuziek. De voorbije drie jaar zit ik ook in het circuit van de Vlaamse zangers. Ik ben fulltime zanger-muzikant met als hoofdberoep koster-organist. Sinds februari jl. heb ik ook werk als koster-organist in Edewalle-Kortemark. In de voorbije maanden kreeg ik echter zoveel optredens erbij, zodat ik een keuze moest maken. Kortemark ligt niet dicht bij de deur, Passendale wel… en er ligt meer toekomst binnen de federatie Passendale-Zonnebeke. Wellicht kies ik dan vanaf januari 2015 voor deze federatie om als koster-organist werkzaam te zijn.” Jan is al drie keren papa en hij bracht ook al evenveel singles en albums uit. Het begon met Het dagboek van mijn jeugd, Warme liefde, Is dit nu onze wereld…

PADI'S PARADE (33) : Jan Wuytens


>> HET MOOISTE MOMENT – Eerste live-concert met Bobby Setter Band

“Dat is en blijft mijn allereerste live-concert in zaal De Bunder in Moorslede. Dat was de eerste keer dat ik mijn recente live-band heb ontmoet, de mensen van de Bobby Setter Band. Waarom het mooiste moment ? ‘t Was de laatste keer dat Bobby Setter een optreden deed en voor mezelf was het de eerste keer dat ik met een professionele live-band op het podium stond voor een bomvolle zaal. Er zaten 600 mensen in de zaal. Dat gaf mij een serieuze duw, een flinke por in de rug en mijn naambekendheid werd groter.”

>> HET MEEST MEMORABELE OPTREDEN – De dankbaarheid van andersvaliden

“Och, memorabele optredens maakte ik nog niet mee. Of toch, wanneer je begint en bemerkt dat het publiek rustig blijft en wanneer je na een tijdje dat publiek dan toch kan doen geloven in je muzikaal talent. Dat maakte ik inderdaad al mee : een publiek dat ooit stilzat en dan plots toch uit de bol ging. Ik treed ook graag op voor andersvaliden. Daar krijg je zoveel dankbaarheid van terug. Dat is wel een memorabel moment. Die mensen zijn verstandelijk beperkt, maar ze zijn zo dankbaar en ze zijn tevreden met heel weinig.”

>> WELKE MUZIKALE DROOM KOESTERT JAN NOG ? – Een duet met Will Tura

“Wat ik graag nog zou doen… ik ben tevreden over de voorbije jaren. Ik sta 260 keren per jaar op het podium, zowel grote als kleine optredens. Je hoort me dus niet klagen. Maar mijn idool is Will Tura, super zanger, sympathiek en als mens een Groot Man. Toen ik zeven jaar was, ging ik met mijn ouders nog kijken naar zijn optredens in La Palma in Gits. Moest het ooit mogelijk zijn, dan zou ik toch graag eens met Will Tura op het podium staan. Eens een duet, dat zou toch super zijn. Nu is dat nog iets onbereikbaar, maar wie weet… Will Tura wordt enorm gewaardeerd, waarom ? Hij bleef altijd met zijn voeten op de grond staan. Zelf ben ik ook zo, ik probeer altijd sympathiek over te komen. Dat is iets dat het publiek enorm waardeert.”

(PADI)

>> janwuytens@hotmail.com, www.janwuytensmusic.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.