PADI’S PARADE (31) : Anja Yelles

Redactie KW

Elke zaterdag sturen we onze showbizzreporter PADI uit om een West-Vlaamse zanger(es) op te zoeken.


>> Bio – Fanclub op BRT 1, Tien-om-te-Zien en heel wat sterke nummers

In de zomer van 1969 zag Anja Yelles het levenslicht in Roeselare. Als dochter van twee muzikale ouders viel de appel niet ver van de boom. Haar naam werd zelfs gekozen naar aanleiding van het duo Anja en Johnny. En die Johnny zou nog een grote rol spelen in haar carrière. Toen in de beginjaren tachtig haar ouders voor het plezier aan een plaatselijke zangwedstrijd meededen, was Anja al direct gefascineerd door het podium, de muziek en het publiek. Eén jaar later deed ze voor de eerste keer zelf mee en in 1982 werd ze opgemerkt door de plaatselijke vedette Johnny Landers. Ze werd uitgenodigd op zijn fanbal en mocht al direct met live-orkest zingen. In 1985 kwam haar eerste single Boy uit. Regelmatig kwamen er nieuwe singles uit en met het nummer De schrik van de stad kwam Anja voor de eerste keer op tv. Met Whisky en vrouwen haalde ze zelfs een finaleplaats in Fanclub op BRT 1. Wanneer VTM op de proppen komt met het legendarische Tien-om-te-Zien kon Anja Yelles ook een graantje meepikken van de boom van het Vlaamse lied. Op de Blankenbergse Zeedijk zong ze voor 30.000 muziekliefhebbers haar nummer Vlaamse Twist. Haar volgende opnames haalden ook het scherm, zoals Ik wil vrijheid, Manhattan, ‘s Nacht om 3 uur in de discotheek, enz..

Toen Bart Peeters haar echter uitnodigde voor De Droomfabriek om een klassieke ambianceversie van Aangebrand, de soep is aangebrand op te nemen (hét lied dat Anja al in de jaren tachtig uitbracht) was een hit niet meer weg. Dit nummer kent iedereen nog altijd. Daarna bracht ze nog enkele singles op de markt, inclusief een full-album Alle 16. In juni 2009 verscheen een nieuwe cd-single Handen omhoog, met drie uptempo-nummers. Eind april 2010 kwam Agadu uit, een eigentijdse polonaise. Op 7 december 2011 maakte Anja haar Sinterklaascadeau bekend : een single-cd met als titel Iedereen doet mee. 23 mei 2013 was voor Anja ook een belangrijke dag, want haar full-cd Horen, zien en zingen kwam uit, waarop dertien liedjes verschenen. Tijdens de carnavalsperiode van 2014 deed Anja ook een duit in het zakje door een nieuwe en laatste track uit haar jongste album Horen, zien en zwijgen uit te brengen. Ze koos voor de feestknaller Helikopter. Dit jaar wordt er ook verder aandacht geschonken aan Aangebrand, de soep is aangebrand, het lied dat exact 20 jaar geleden het levenslicht zag. Daarrond worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals het leukste verhaal achter De soep is aangebrand ingestuurd door de fans via haar website, collectie keukenshorten m/v, opnames van een smakelijke clip… Anja is en blijft nog altijd een graag geziene gaste op het podium, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Ambiance en publieksentertainer is en blijft haar handelsmerk.

>> HET MOOISTE MOMENT – Mijn eigen klassieker Aangebrand, de soep is aangebrand

“Iedere artiest droomt van een klassieker, van een liedje dat jaren later nog altijd bekend is. Omdat ik het jaren superdruk had, besefte ik dat niet maar mijn nummer Aangebrand, de soep is aangebrand is een échte klassieker geworden. Dat komt ook dankzij De Droomfabriek met Bart Peeters, die mij uitnodigde om in zijn programma een klassieke ambianceversie op te nemen. Vanaf dan werd dit nummer nog meer gedraaid en zong iedereen het mee. Treed ik nu op, dan moet ik dat liedje zeker en vast zingen of het publiek is niet gelukkig. Mijn nummer Aangebrand, de soep is aangebrand is dus een blijvertje geworden tussen de ambiancehits en daar ben ik wel heel trots op.”

PADI'S PARADE (31) : Anja Yelles


>> HET MEEST MEMORABELE OPTREDEN – Optreden op de Zeedijk in Blankenberge voor 30.000 mensen

“Och, ik moet niet lang nadenken : het ogenblik dat ik de Vlaamse Twist zong voor 30.000 muziekliefhebbers op de Zeedijk in Blankenberge. ‘t Wast begin van Tien-om-te-Zien en ook ik mocht deel uitmaken van het kransje artiesten dat die avond hun nummer mocht brengen. Wanneer je voor zo’n groot publiek zingt, dan krijg je als zangeres zelf kippenvel. Ik zag bij manier van spreken de Noordzee niet, omdat er een zee van volk aan het podium stond. Mijn nummer Vlaamse Twist stond wekenlang in de Vlaamse hitparade. Een memorabel optreden vind ik ook de diverse tv-optredens die ik deed, samen met mijn zus Marjan als koor-danseres. Daar denk ik ook nog altijd met een goed gevoel aan terug.”

>> WELKE DROOM KOESTERT ANJA NOG ? – Blijven teksten schrijven, publiek entertainen…

“Eén iets weet ik zeker : ik blijf zingen ! Ik heb een ruim en trouw publiek. Zolang dat publiek mij trouw blijft, zal ook ik op een podium blijven staan. Ik blijf ook teksten schrijven, leuke liedjes maken, publiek entertainen. Dit jaar is het 20 jaar geleden dat het nummer Aangebrand, de soep is aangebrand uitkwam. In dit feestjaar mocht een moderne versie van dat liedje niet ontbreken. Binnenkort volgen ook de opnames van een ‘smakelijke clip’. Muzikaal heb ik nog plannen genoeg”, glimlacht Anja, die vele jaren geleden Roeselare verliet en nu in Gent woont. “Maar mijn roots blijven in West-Vlaanderen liggen hoor. Ik kom ook nog vaak en met veel plezier terug naar deze provincie, mijn roots !”

(PADI)

>> Contact : info@anjayelles.be, www.anjayelles.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.