Padelseizoen gedwarsboomd voor international Thomas Deschamps uit Avelgem

Thomas Deschamps (links) en ploegmaat Nick Braet. © (foto JS)
Redactie KW

Nog geen vier maanden geleden toonde Thomas Deschamps (23) de padelwereld zijn stijgende vormpeil en potentieel door de achtste finale van het EK in Rome te halen. Na een examenperiode in januari hoopte de Avelgemnaar in Madrid de basis te leggen voor een uitstekend seizoenvervolg, maar door het coronavirus werden die plannen flink gedwarsboomd.

Twee weken geleden sloot Thomas Deschamps zijn Madrileense stage knap af met een plek in de halve finale van Madrilena, een hoog aangeschreven toernooi in de Spaanse hoofdstad. Na zijn terugkeer naar België lijkt de trainingsarbeid onder de Spaanse zon een maat voor niets te zijn geweest.

“Dit komt heel hard aan”, vertelt een geëmotioneerde Thomas Deschamps. “Eind januari vertrok ik een eerste keer naar Madrid, samen met mede-international Nick Braet. Ik werkte er toe naar het Madrilena-toernooi, dat van vijf tot acht maart gespeeld werd. Samen met een Spanjaard schaarde ik me toen bij de laatste vier: een topprestatie.”

“Helaas kunnen we daar nu geen vervolg aan breien. De maatregelen van de overheid tegen het coronavirus strooien roet in het eten. Dat is heel moeilijk om te aanvaarden, maar uiteraard begrijp ik die beslissing wel.”

Geen vuiltje aan de lucht

Tijdens zijn verblijf in het Madrileense trainingskamp werd er met geen woord gerept over het coronavirus. Pas na Deschamps’ terugkeer naar België kwam alles in een stroomversnelling. De situatie in Spanje evolueerde in enkele dagen tijd van ‘geen vuiltje aan de lucht’ naar een verplichte quarantaine voor alle burgers, ook topsporters.

“Enkele Spaanse padel-spelers hielden ons op de hoogte”, vertelt Thomas Deschamps. “Het is gek hoe rap het er gegaan is. De reacties? Tja, voor elke topsporter is deze situatie een ramp. Voorlopig is het ook in België verboden om te trainen op binnen- én buitenterreinen.”

“Ikzelf probeer fit te blijven met behulp van een individueel programma maar simpel is dat niet. De Belgische federatie is wél in overleg met het ministerie van sport, om onze situatie te bespreken. Misschien komt er iets constructiefs uit de bus.”

“Hopelijk doen we voor EK nog wedstrijdritme op”

Thomas Deschamps zag al enkele internationale afspraken en doelen geschrapt. Andere gaan officieel toch nog door maar zijn onzeker. De onwetendheid frustreert de Avelgemnaar mateloos.

“Ik kan onmogelijk voorspellen wanneer het padel-circuit opnieuw op gang zal komen”, zucht Deschamps. “Eind april is er een toernooi in Alicante, een evenement op de kalender van het World Padel Tour-circuit, maar of we die gaan halen? Ik weet het niet.”

Deze zomer staat er alleszins een Europees kampioenschap op het programma, waar deze keer enkel de landskampioenen aan mogen deelnemen. Voor België zijn Nick Braet en ik daar normaal van de partij. Fingers crossed. En als alles meezit kunnen we voor het EK nog wat wedstrijdritme opdoen.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier