Paardenvissers mogen weer de zee in

Dominique Vandendriessche en Katrien Terryn © MVQ
Redactie KW

Alle paardenvissers kregen dinsdag een mailtje dat ze vanaf vandaag opnieuw de zee in mogen. Dat geldt ook voor vissers, strandvissers, kruiers of hengelaars, zolang ze de coronamaatregelen maar naleven.

Wat specifiek de garnaalvissers te paard en garnaalkruiers betreft: ze mogen maximaal met twee paardenvissers samen het water in, op voldoende afstand van elkaar (1,5 meter dus). Dat heeft het college van burgemeester en schepenen beslist. Ook wie tijdens een strandwandeling paardenvissers in zee ziet, moet voldoende afstand bewaren en samenscholen mag ook niet. De geplande demonstraties van de paardenvissers zijn evenwel geannuleerd tot en met eind augustus.

Te veel wind vandaag

Dominique Vandendriessche en Katrien Terryn, een jong stel paardenvissers dat samen de Paardenhoeve bij Golf Ter Hille in Oostduinkerke runt, zijn natuurlijk blij met dit goede nieuws. “Maar vandaag zijn we niet naar het strand getrokken met onze paarden” zegt Dominique. “Er is veel te veel wind! We hebben ons de voorbije weken zeker niet verveeld. Er is hier altijd werk aan de winkel, zoals paarden beslaan of hoefijzers maken (Dominique is ook hoefsmid, red.). Dat is nu niet bepaald werk dat geld opbrengt, maar het moet ook gebeuren. Intussen hebben we alles ook goed voorbereid om ons educatief centrum Het Trekpaard weer te kunnen openen. Momenteel mogen we ook nog geen huifkartochten plannen, de demonstraties voor de zeeklassen en andere groepen vallen weg, maar we zien de toekomst positief tegemoet. Maar veel langer mocht dit toch niet duren!”

Examen uitgesteld

Voor Katrien is haar examen als paardenvisser in het water gevallen: “Dat stond gepland half april, maar het wordt nu uitgesteld tot volgend jaar. Jammer, maar niks aan te doen. Dat houdt mij natuurlijk niet tegen om bij elke gelegenheid met onze trekpaarden naar het strand en de zee te trekken. Intussen doe ik nog meer ervaring op; het heeft dus ook een positief kantje!” (MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier