Paardenmarkt in Torhout stopt al om 12 uur door verwachte hitte

Het programma van de Paardenmarkt wordt volledig naar de voormiddag verplaatst. © foto JS
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Zaterdag vindt de 43ste editie van de Paardenmarkt plaats in het centrum van Torhout. Normaal zou het evenement van 7 tot 18 uur duren, maar door de verwachte hitte is het einduur fors vervroegd: 12 uur.

Ook vorig jaar was het erg warm tijdens de Paardenmarkt en dat zorgde toen voor veel kritiek. Enkele handelaars zouden het dierenwelzijn geschonden hebben. Het stadsbestuur zorgde eerder al voor strengere regels om dit voortaan te voorkomen, maar zag nu met lede ogen de weersvoorspellingen voor zaterdag aan. In de namiddag worden er namelijk temperaturen tot 33 graden én felle zon verwacht. Het spreekt voor zich dat het in die temperaturen erg moeilijk is om de omstandigheden optimaal te houden voor zowel de dieren als de bezoekers.

Activiteiten verplaatsen naar voormiddag

“Er wordt inderdaad gekeken om de geplande activiteiten, in de mate van het mogelijke, te verplaatsen naar de voormiddag”, bevestigt Raffaella Dello van de dienst communicatie. “Tijdens de voormiddag zullen de dieren ondergebracht worden op schaduwrijke plaatsen. Er is een ondergrond in schavelingen en een dierenarts voorzien.”

De stad lanceert intussen ook een extra oproep voor waterdragers. “Iedereen die zijn steentje wil bijdragen en de dieren in de voormiddag mee wil voorzien van water, kan zich inschrijven via vrijetijdshuis@torhout.be.”

Alternatief programma in namiddag

De Paardenmarkt stopt dan wel zes uur eerder dan gepland, toch wil de stad de aanwezige piste ook in de namiddag benutten. “Er wordt een zomers alternatief voorzien. Er zal spel en plezier voor de kinderen zijn, met daarbij de nodige verfrissing. Momenteel nemen we nog contact op met de standhouders en partners om de mogelijkheden van het aangepast programma te bekijken. We roepen trouwens ook de bezoekers op om zich te beschermen tegen de hitte. Goed smeren en een hoofddeksel dragen, is aangewezen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.