Paardenmarkt in Torhout focust op Belgisch trekpaard

Bij een aantal trekpaarden v.l.n.r. comitévoorzitter Willy Vanhooren, schepen Hans Blomme, landbouwer Wouter Devreker, Marc Pollet van de Paardenkwekersbond en evenementenverantwoordelijke Thomas D'hiet. © Foto JS
Johan Sabbe

Op zaterdag 30 juni heeft de 41ste Paardenmarkt plaats, dit keer met de focus op het Belgische trekpaard. Er is een stoet met trekpaarden en oude werktuigen voorzien. Voorzitter van het organisatiecomité Willy Vanhooren en schepen van Landbouw Hans Blomme nodigen iedereen uit naar het evenement.

Al van in de vroege morgen zal er zaterdag op en om de Markt handel in paarden gedreven worden. Paard, ruiter en paardenliefhebber komen de hele dag in beeld. Er is ook flink wat randanimatie voorzien met aantrekkelijke activiteiten voor de kinderen. In de piste achter het oud-stadhuis kunnen alle jongens en meisjes om 13.45 uur met het Belgische trekpaard kennismaken: op het zogenoemde vliegende tapijt zitten of op het paard zelf. Dat paard staat dit jaar centraal. Begin 2018 heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz het Belgische trekpaard uitgeroepen tot nationaal erfgoed.

Het is de bedoeling dat de bezoekers van de Paardenmarkt de unieke rol van dat paardenras in de landbouw leren kennen tijdens de doortocht van een lange colonne trekpaarden met historische landbouwwerktuigen. Het plant-, onderhoud- en oogstseizoen komt volledig aan bod: van ploeg en eg tot schoffel en oogstgerei.

De stoet doet omstreeks 17 uur de Markt aan en omstreeks 18 uur de piste achter het stadhuis. Wouter Devreker uit Eernegem werkt er graag aan mee. Hij ploegt, zaait en oogst nog met trekpaarden.

Attracties in de piste

Tijdens de Paardenmarkt hebben er traditioneel heel wat prijskampen voor de meest uiteenlopende paardenrassen plaats, net als voor ezels, schapen en geiten. Dit keer kan via sms de mooiste prijskamp verkozen worden. Twee vertrouwde activiteiten zijn de verkiezing van de Peerdenkoningin met mooie prijzen en de koetsenparade door de Belgian Driving Association, respectievelijk om 15.30 uur en om 16.30 uur in de piste.

In die ruime piste valt er nog heel wat meer te beleven: om 15.15 uur een show met een Belgisch trekpaard, om 16 uur een voltigedemonstratie door huidige Peerdenkoningin Lauren Vanlerberghe en haar leerlingen, om 17.15 uur de voorstelling van de paardenrassen en om 18.30 uur een spectaculair optreden met Vlaamse paarden, danseressen en vuurspuwers. Een mix van ruitertalent en elegantie. Het unieke schouwspel is om 19 uur afgelopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier