Paardenkoers in Dadizele blijft bestaan

Organisatoren Werner Cauwelier, Eulie Callewaert, Geert Dejonghe, Francky Dejonghe, Gilbert Dejonghe, Tuur Vanneste, Frank Dejonckheere, Germain Vynckier, Patrick Dumoulin en Frans Leenknecht. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Op maandag 9 september organiseren De Lustige Dravers hun jaarlijkse paardenkoers. Die lokt telkens honderden paardenliefhebbers naar de Waterstraat, vlakbij de terreinen van het voormalige Dadipark. “Het is ons een raadsel of we daar in de toekomst kunnen blijven, maar een paardenkoers organiseren, zullen we blijven doen”, klinkt het vastberaden.

Reeds voor de 37e keer organiseert de vereniging De Lustige Dravers in september een paardenkoers. “De geschiedenis van de paardenkoersen in Dadizele gaat echter nog veel verder terug. Een honderdvijfentwintig jaar geleden werd er hier voor het eerst een dergelijk evenement georganiseerd”, aldus Frank Dejonckheere, voorzitter van de organiserende vereniging. De huidige paardenkoersen lokken nog ieder jaar een kleine duizend toeschouwers.

“Vroeger was het nog een pak meer. Kermismaandag was een begrip in de provincie. De fabrieken werden toen stilgelegd zodat paardenliefhebbers naar hier konden komen om de wedstrijd bij te wonen. Het niveau van de paarden was toen gelijklopend met het hedendaagse niveau van Waregem Koerse.”

minder liefhebbers

Inmiddels is er echter veel veranderd binnen de paardensportwereld. Terwijl vroeger heel wat burgers een eigen paard hadden, ligt het aantal liefhebbers en paardenhouders vandaag de dag veel lager.

“We merken wel dat de echte paardenliefhebbers ieder jaar present tekenen. Voor hen is kermismaandag in Dadizele nog echt een hoogdag. Na de koersen gaan ze dan een hapje eten in een plaatselijk restaurant.” Die paardenkoersen starten op 9 september om 15 uur. Op het programma staan zes reeksen grote dravers en drie ponyreeksen. “We merken dat de toeschouwers die ponyreeksen best wel spectaculair vinden. De aanwezigen kijken natuurlijk ook ieder jaar enorm uit naar de finale van de grote dravers. Die vindt normaal gezien altijd iets na 19 uur plaats.”

Mooie prijzenpot

Ook dit jaar wisten De Lustige Dravers, bestaande uit veertien enthousiaste paardensportliefhebbers, een mooie prijzenpot te verzamelen. Het prijzengeld bedraagt in totaal 5.000 euro. “Dat hebben we vooral te danken aan onze trouwe sponsors. Ook dit jaar kunnen we terug rekenen op een 150-tal sponsors. Dankzij hen kunnen we er opnieuw een echt volksfeest van maken”, aldus de voorzitter.

Het is voor ons een raadsel of ons terrein wordt opgenomen binnen het nieuwe project

Dat volksfeest vindt ook dit jaar opnieuw plaats in de Waterstraat, vlakbij de terreinen van het voormalige Dadipark. De Lustige Dravers leggen er een graspiste van een vierhonderdtal meter aan.

toekomst

Voor de organisatoren is het onduidelijk of ze in de verre toekomst nog gebruik kunnen maken van de huidige site om de paardenkoers te organiseren. Momenteel wordt er namelijk volop gewerkt aan een nieuwe invulling voor de site van het Dadipark. “Het is voor ons een raadsel of ook het terrein waar de paardenkoersen plaatsvinden, ingenomen wordt binnen het nieuwe project. Een ding is wel zeker: Als we er geen paardenkoers meer kunnen organiseren, dan gaan we op zoek naar een andere locatie. Dat hebben we in het verleden ook al gedaan. De paardenkoers in Dadizele blijft bestaan.”

In een ver verleden streek het evenement neer op wijk het Kapelleveld en ook nabij Mariënstede spurtten paarden vroeger nog naar de overwinning. De voorbije twintig jaar vonden de paardenrennen plaats langs de Waterstraat. Meer informatie omtrent de zevenendertigste editie van de paardenkoers in Dadizele is verkrijgbaar bij de bestuursleden van de Lustige Dravers of via voorzitter Frank

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier