© AN
Joost Devriesere
Joost Devriesere Columnist KW

Onze columnist Joost Devriesere wuift tabakshandelaar en paaldanser Johan Martens uit.

Nog moeilijker dan afscheid nemen is geen afscheid kúnnen nemen. Zo was het voor mij persoonlijk ondraaglijk hard om op 28 maart 2018 tijdens een telefonisch onderhoud te vernemen dat een vijfentachtigjarige moeder van vijf onverwachts een aangename maar permanente herinnering was geworden. Het was mijn jongste zus die me belde en zei dat ma er niet meer was. De grond onder mijn voeten scheurde open en ik verdween in een gat.

Uiteraard niet hetzelfde maar wel een soortgelijk gevoel overviel me deze week, toen ik vernam dat Johan Martens, op diezelfde datum maar dan twee jaar later, zonder voorafgaand overleg definitief een bordje met daarop het woord ‘gesloten’ aan de deur van zijn tabakszaak in de Doorniksestraat had bevestigd. Bij het artikel stond een foto van een buitensporig gebronzeerde man die zijn zestigjarige lijf kronkelde rond de paal die hij in het midden van zijn zaak had geposteerd. Johan was immers niet alleen een dealer in dodelijk maar legaal spul, hij was en is ook een kei in een discipline waarvan verkeerdelijk wordt aangenomen dat ze alleen tegen betaling wordt beoefend in bars waar af en toe ook eens een cruciaal kledingstuk wordt uitgetrokken.

Johan werkte zich in dertig jaar tijd, zowel op horizontale als verticale wijze, op tot een Kortrijkse legende

Johan demonstreerde zijn techniek graag, al dan niet op vraag van klanten, en zo werkte hij zich in dertig jaar tijd, en dus zowel op horizontale als verticale wijze, op tot een Kortrijkse legende. Gevraagd naar een reden voor zijn pensioen, wees hij niet covid-19 met de vinger, noch stelde hij vast dat zijn marchandise alleen nog werd afgenomen door lijkbleke schrijvers en columnisten. Nee, hij liet verstaan dat Kortrijk zijn glans was verloren en veel van zijn vaste klanten hun rookwaren liever buiten de stadskern gingen kopen. Een niet mis te verstane boodschap was dat.

Ik heb je afscheid gemist, Johan, maar ik hoop je nog te zien. Geniet van de zon, en vergeet niet te smeren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.