Ozi One viert zilveren jubileum als rapper

Herman Axters rapt al 28 jaar als 'Ozi One'. © JClipse
Redactie KW

Eigenlijk wou Herman Axters drie jaar geleden al zijn zilveren jubileum vieren als ‘Ozi One’, maar de dood van zijn moeder en het verdriet dat hem dat berokkende, stak daar een stokje voor. Vandaag is hij opnieuw klaar om de toekomst met een roze bril te bekijken. Hij doet dit met de release van het prachtige, in zwart-wit vormgegeven ‘Triple O’, het eerste wapenfeit op zijn eigen label Strong Life. Dit drieluik stelt hij op zaterdag 18 mei voor in Brugges rocktempel par excellence De Kelk.

Met Triple O archiveert Herman Axters (39) eigenlijk zijn eigen hiphopgeluidenarchief. Op de eerste cd The Meaning Behind uit 2007 overheerst nog late teenage anger. The O (ifheadz only knew…) knutselde hij in elkaar samen met Wannes Loosveldt, in Brugge wereldberoemd als Wally Nesta, bekend van onder meer Teamp DAMP, café De Vetten Os en Bombaclat, het zomerfestival op het strand van Zeebrugge.

The Difference

In 2014 verscheen deze plaat op vinyl. Met het restmateriaal ging Herman aan de slag in de studio van zijn vier jaar oudere broer Klaas, die zelf ook muziek maakt als Louter Klaas. Dit mondde uit in The Difference, de cd die zijn trilogie compleet maakt en waarop Axters duidelijk slag levert met de leemte die het overlijden van zijn moeder in zijn bestaan liet. “Zeer persoonlijk en daarom bijzonder confronterend”, zegt Herman.

Nieuwe wereld

Met 28 jaar anciënniteit is Ozi One één van de rappers met de langste staat van dienst in Die Scone. Begin jaren ’90 raakte hij in de ban van hiphop dankzij Yo! MTV Raps. Daar leerde hij iconische groepen en artiesten als Public Enemy, Run DMC en Gang Starr kennen.

“Op mijn twaalfde verhuisden mijn ouders van Oostkamp naar Brugge en hier ging er een totaal nieuwe wereld voor mij open”, bekent Herman, in het dagelijks leven leraar Engels en grafisch tekenen aan het Ensorinstituut in Oostende. “Ik leerde Rhyme Cut Core, de allereerste hiphopposse van Die Scone kennen, en hun opvolgers Last X-A-Cution – diep in de underground vertakte muziek met vaak een politieke connotatie en kwam in contact met graffiti. Begin jaren ’90 waren tags een ware plaag in de binnenstad, tot grote ergernis van de plaatselijke overheid. Daar heb ik trouwens ook mijn alter ego Ozi vandaan.” (lacht)

Op Cactusfestival

Kort erop stampte Herman met Oostkampenaar Björn Clemmens alias DJ Killar, die helaas uit het leven stapte, met Dephts Of Uproar zelf een hiphopgroepje uit de grond. Later maakte hij ook het goede weer in Metaphora en Members of Marvelas, met wie hij het in 2006 tot op het Cactusfestival schopte. “Eigenlijk is er al bijna dertig jaar een hiphopscene in Brugge, die zeker in de begindagen zeer invloedrijk is geweest, omdat de b-boys en fly girls die er deel van uitmaakten heel erg in hun ding geloofden”, legt Axters uit.

“Eigen aan die periode was de stoerdoenerij, de affirmatie die je als puber zocht om gehoord te worden. Daar heb ik me ook nog aan bezondigd. Vandaag rhyme ik nog steeds over hoe ik naar de wereld kijk, maar met meer compassie. Ik heb ook meer rust gevonden in mijn leven. Daarom is de flow van mijn woordenstroom vandaag meer smooth. Toch wil ik nog veel muziek uitbrengen, ook omdat ik nog stapels nieuwe ideeën heb liggen, klaar voor uitwerking. Mijn tweede album The O zie ik als het moment waarop ik muzikaal volwassen ben geworden. Daar wil ik verder op bouwen. Toch heb ik ook nog een guilty pleasure: in navolging van talloze anderen in onze contreien zou ik graag iets in het Brugs uitbrengen. Brothers, beware.” (lacht) (Stefaan Van Volcem)


Ozi One zet op zaterdag 18 mei een hiphopfeestje op in De Kelk. Vanaf 21 uur mag je je verwachten aan dj-sets en liveoptredens van Jabo Jay and Saimn-I, Samoerai en Tovenoare, Gemeejne Bleejkn, Ozi One (die versterking krijgt van Saimn-I (turntables en MicroKorg) en een bassist en percussionist) en opnieuw Jabo Jay en Saimn-I. Toegang: 5 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier