Oxford aan de Leie

Bram Van Renterghem
Bram Van Renterghem Chef Nieuws

Ikzelf heb aan de Universiteit Gent gestudeerd en dat draag ik nog altijd in mij mee. Niet dat ik naar alumni-activiteiten ga of zo, maar ergens ben ik wel loyaal aan mijn universiteit, en de stad waar ik vijf jaar lang de horeca heb gespijsd. Leuven, dat was voor snobs die in V-hals-pulletjes Marlboro Light stonden te roken. Op de trappen van de Gentse Blandijnberg daarentegen discussieerden wij over Foucault en Baudrillard, waar wij eigenlijk niks van begrepen. En om helemaal eerlijk te zijn zat ik gewoon pinten te drinken in café de Pi-Nuts maar goed, we dwalen af. Samengevat kwam het idee om sociologie te studeren aan een katholieke universiteit gewoon niet in me op.

Na mijn studies gaf ik les aan de Hogeschool West-Vlaanderen, over Foucault en Baudrillard, vurig wensend dat ik wat meer in de aula’s en minder in de Pi-nuts had rondgehangen.

Je kan je dus wel voorstellen hoe opgetogen ik was te vernemen dat mijn universiteit en mijn hogeschool mil-joe-nen in Kortrijk gaan investeren. Samen met Flanders Make willen ze van de Karel de Goedelaan de modernste campus van het land van maken. En daar lijken ze goed op weg naar. The Penta, the Next Level, Veg-i-tec en een nieuw gebouw voor ingenieurs zijn geen vage concepten, maar staan er al of zijn in aanbouw.

En dat werd hoog tijd. Het valt moeilijk te begrijpen waarom de Universiteit Gent zo lang halfslachtig investeerde in Kortrijk. Decennia lieten ze toe hoe het verre Leuven dit intelligent stukje West-Vlaanderen inpalmde door eerst hier de Kulak te installeren en vervolgens banden te smeden met katholieke hogescholen. En dat in de Gentse achtertuin!

We begrijpen dan ook de frustratie van Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen. In zijn stad, aan de Meir dan nog wel, installeert de universiteit van Leuven tegen 2023 een nieuwe campus. “Het toont opnieuw aan dat de KU Leuven de vrijheid van onderwijs gebruikt om zich in alle mogelijke steden te vestigen”, zegt hij. “Dat zouden we zelf nooit doen, maar we kunnen het ook niet tegenhouden. Maar het spreekt voor zich dat UAntwerpen in eigen stad eerste viool wil spelen.”

Om zo’n scenario in Kortrijk toch een soort mini-Gent te vermijden, hebben ze bij UGent niemand minder dan Carl Devos ingeschakeld. Hij is coördinator van het West-Vlaanderenplan van de UGent, en beschreef drie jaar geleden al eens haarfijn in KW welke plannen de universiteit nu precies heeft in Kortrijk.

Die plannen staan hiernaast uitgelegd, en zijn drie jaar later al heel concreet en veelbelovend. Met een beetje geluk wil KULeuven daar nog eens over, waardoor de instroom van studenten in Kortrijk nog vergroot, en de stad nog meer bruist en juicht van het jonge leven.

Dat zou voor Kortrijk een fantastische zaak zijn. Want met vlas valt hier niet zoveel meer te verdienen, wel met kennis en heel veel goede hersenen, en liefst niet van sociologen alleen. Hopelijk kan de stad een deel van die studenten ook behouden en komt er een spin-off cultuur zoals in Leuven. Dan is de toekomst van Kortrijk helemaal verzekerd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.