Oxfam Wereldwinkels jubileert ook in Oostende

Anne Vansteelandt: “Ons doel blijft na 50 jaar onveranderd.” (foto BVO)©Bliek Vermeire
Anne Vansteelandt: “Ons doel blijft na 50 jaar onveranderd.” (foto BVO)©Bliek Vermeire
Redactie KW

Exact vijftig jaar geleden opende in Antwerpen de eerste Oxfam Wereldwinkel van België. Meteen was de kiem gelegd voor een gelijkaardig initiatief in de Stad aan Zee. Anne Vansteelandt getuigt.

“In Oostende startten een zestal personeelsleden uit het vroegere Heilig Hartziekenhuis, nu AZ Damiaan, een verkoop van fairetradeproducten”, stelt Anne Vansteelandt, al jaren vrijwilligster bij Oxfam in de kuststad. “Ze geloofden in een nieuwe vorm van ontwikkelingshulp, tot vandaag gebaseerd op de slagzin Trade, not aid. De verkoop van zulke producten brengt ook de situatie van de producenten onder de aandacht. Zo tonen we aan dat de wereldhandel onrechtvaardig is.”

Leefbaar inkomen

“Na een halve eeuw blijft het doel onveranderd: door de verkoop van voedingsproducten en handwerk wil Oxfam haar partners een leefbaar inkomen bezorgen. Doordat de kinderen er niet langer hoeven bij te dragen tot het gezinsinkomen, kunnen ze naar school. Iedereen heeft recht op een menswaardig leven en geluk.”

“Koffie en rietsuiker zijn nog altijd de meest bekende fairtradeproducten. Ondertussen bestaat het aanbod van Oxfam Wereldwinkels uit meer dan 200 producten , afkomstig van 40 partners uit 21 verschillende landen. Naast voeding en ambachtelijke producten gaat het ook om solidariteitsproducten zoals kaarsen, sleutelhangers, brooddozen… en kaarten op gerecycleerd papier.”

Drie wereldwinkels

“Anno 2021 telt Oostende drie wereldwinkels. Na de eerste winkel in de jaren 70 opende in 1995 een nieuwe winkel op de Torhoutsesteenweg 25, vlakbij ’t Paard. Al vele jaren bestaat er een filiaal in de Jakob Besagestraat 61, naast de Sint-Antoniuskerk op de Vuurtorenwijk. Sinds 2017 zijn de klanten koning in de Christinastraat 53, in het hart van Oostende. Alles samen zetten meer dan 60 mensen zich in de Stad aan Zee in voor eerlijke handel. Nieuwe vrijwilligers blijven vanzelfsprekend welkom.”

“De samenwerking met organisaties voor ontwikkelingssamenwerking, zoals 11.11.11, Broederlijk Delen, Unicef, Oostende Mondiaal… versterkt onze slagkracht in de Stad aan Zee. Op naar nog eens vijftig jaar inzet ”, besluit Anne Vansteelandt. (BVO)

De vestiging aan de Torhoutsesteenweg is open van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur, behalve op zondag. https://shop.oxfamwereldwinkels.be/oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier