Oxfam Wereldwinkel organiseert stiltecirkel op de Markt in Tielt

© (foto WME)
Dries Bernaert

Op de Markt van Tielt werd een ‘stiltecirkel’ georganiseerd om de verdrijving van de Palestijnen uit Palestina in 1948 door de pas opgerichte staat Israël te herdenken.

De stiltecirkels zijn een initiatief van Pax Christi. Op meer dan tien plaatsen in Vlaanderen worden ze gehouden in samenwerking met Amnesty International, Broederlijk Delen, Beweging.net, 11.11.11, Oxfam Wereldwinkels… De opkomst in Tielt was zoals vorig jaar niet al te groot en er viel dit keer één tegenbetoger te noteren. De politie was preventief aanwezig, maar alles verliep heel rustig.

De catastrofe

Ondertussen zijn 500 dorpen van de kaart geveegd en 750.000 Palestijnen op de vlucht. Daarom noemen zij dit de Nakba, de catastrofe. Nog steeds worden er illegale nederzettingen gebouwd, wordt de smalle kuststreek Gaza in een wurggreep gehouden en worden Palestijnse burgers in Israël systematisch gediscrimineerd.

Dit jaar gaat de aandacht naar kinderen in gevangenschap. Vijf- tot zevenhonderd kinderen zitten in militaire gevangenissen en ondergaan er verbaal, psychologisch en ook fysiek geweld. Daarmee schendt Israël het VN-kinderrechtenverdrag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier