OVSG stelt voor om mondmaskers in te voeren voor leerjaren en niet voor leeftijden

© belga
Redactie KW

De Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) stelt voor om mondmaskers op de scholen in te voeren vanaf een bepaald leerjaar en niet vanaf een bepaalde leeftijd, omdat in leerjaren kinderen van verschillende leeftijden zitten. De vereniging is tevreden dat de scholen gedeeltelijk kunnen starten, al wordt dat wel een gigantische opdracht.

OVSG stelt voor om het dragen van mondmaskers bijvoorbeeld te verplichten vanaf het eerste jaar secundair en niet vanaf 12 jaar, zoals de Veiligheidsraad besliste. In leerjaren kunnen kinderen van verschillende leeftijden samenzitten.

De koepel is tevreden dat de scholen weer kunnen starten, en dat het advies van de onderwijssector in grote mate is gevolgd. “We hebben zelf aangedrongen op een goed evenwicht tussen veiligheid en gezondheid voor leerlingen en teams en optimale onderwijskansen voor iedereen. De scholen hebben nu enkele weken tijd om dit voor te bereiden en dat wordt een gigantische opdracht”, zegt algemeen directeur Patriek Delbaere.

Hij stelt dat scholen nog heel wat vragen hebben bij de praktische organisatie en de risicoanalyse, maar dat ze er niet alleen voor staan. “De preventiediensten van de gemeenten ondersteunen bij het organiseren van een veilige schoolomgeving en onze pedagogische begeleiding staat de schoolteams met raad en daad bij. Het is positief dat er stap voor stap geëvalueerd zal worden en we stilaan meer groepen naar school kunnen laten gaan. Scholen zullen ook kwetsbare leerlingen kunnen uitnodigen om hen extra te begeleiden”, klinkt het.

Toch mogen we volgens Delbaere niet vergeten dat scholen nu vier opdrachten hebben: ze worden opnieuw lesplaats voor bepaalde groepen, ze moeten opvang garanderen voor kinderen van wie de ouders aan het werk zijn, ze kunnen kwetsbare leerlingen uitnodigen én ze blijven ook verder werk maken van afstandsonderwijs. “Dat is niet te onderschatten en het vraagt een grote inzet en flexibiliteit van alle teams.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.