Overzichtstentoonstelling viert 70 jaar Rozenfeesten

De expo '70 jaar Rozenfeesten' is te bezoeken in de bibliotheek van Beernem tot en met 17 oktober 2020. © Davy Coghe
Redactie KW

De Beernemse Dorpsvrienden laten geïnteresseerden in hun geschiedenis kijken in een overzichtstentoonstelling over 70 jaar Rozenfeesten. Aan de hand van foto’s en publicaties met bekende dorpsfiguren willen ze ook immaterieel erfgoed in de kijker zetten.

Schepen van Cultuur en Erfgoed Patricia Waerniers (CD&V) opende de tentoonstelling afgelopen woensdag bijzonder opgetogen: “De Dorpsvrienden brengen hiermee een mooi en belangrijk stuk immaterieel erfgoed van Beernem-Dorp naar boven. Daarmee worden de gewoontes, gebruiken en tradities zoals de eetcultuur, verhalen, speciale feesten, rituelen en ook carnavalsfestiviteiten en kermissen omschreven.”

“Dit soort erfgoed is minder tastbaar dan bijvoorbeeld een monument, maar daarom niet minder reëel. Immaterieel erfgoed verbindt mensen, geeft betekenis aan het leven en kleur aan de samenleving en zorgt voor een gevoel van identiteit. Het maatschappelijk belang ervan is groot.”

Erfgoedvereniging

Wat de opstelling van de expositie moeilijk maakte, was dat het immaterieel erfgoed voornamelijk bij particulieren en verenigingen zit. De Dorpsvrienden behoren tot een van de oudste actieve kermisverenigingen van West-Vlaanderen, waardoor ze ook fungeren als erfgoedvereniging.

“Ze zijn bijna dagelijks in de weer met de voorbereidingen van feest- en kermisactiviteiten en op die manier geven ze hun erfgoed door, ondanks het feit dat we dat niet op die manier benoemen”, reageert Waerniers.

De coronacrisis brengt de jaarlijkse feesttradities nu in het gedrang. “Toch ben ik ervan overtuigd dat we juist door dit gemis met des te meer nostalgie, trots en waardering voor de Dorpsvrienden deze expo zullen bekijken.”

70 jaar leven in de brouwerij

De huidige voorzitter van de Dorpsvrienden, Martin D’haeninck, stond samen met de andere bestuursleden mee aan het roer van talrijke evenementen. Zeventig jaar geleden waren er twee hoofdrolspelers: oprichter meester Claeys en André Zutterman, die de vereniging sterk uitbouwde.

“Sinds 23 juli 1950 manifesteert de Feest- en Handelsgroep Dorpsvrienden zich met veel enthousiasme in Beernem-Dorp. We doen dit op zowel cultureel, ontspannend als sportief vlak; zowel naar jeugd, midden of derde leeftijd toe. Al 70 jaar lang brengt ze leven in de brouwerij, door allerlei originele, gesmaakte activiteiten te organiseren.”

Succesvolle evenementen

Hoewel schepen Waerniers spreekt van een link met erfgoed, volgt D’haeninck met zijn vereniging vooral de trends van het feestgedruis. “De Beernemnaars konden dankzij de Dorpsvrienden, ook de organisatoren van de jaarlijkse Rozenfeesten ter gelegenheid van de kermis in Beernem-Dorp, genieten van heel wat succesvolle evenementen en vaak als eerste proeven van nieuwe trends.”

“De Dorpsvrienden evolueerden in die 70 jaar heel duidelijk mee met de tijd en konden het publiek steeds opnieuw bekoren.” Onder andere kindvriendelijke jumpings, bmx-wedstrijden, knikkerwedstrijden, autozoektochten en de verkiezingen van de Rozenkoningin passeerden de revue.”

Kallemoeietriatlon

Daarnaast was er ook de figuur van de Reuzin Kallemoeie. Ook waren er de Kallemoeiekoersen, waaruit later de Kallemoeietriatlon groeide. Andere evenementen lopen al ettelijke decennia lang. De feestavondmarkten waren dit jaar bijvoorbeeld aan hun 44ste editie toe. De Beernemse sneukeltochten zouden voor de 26ste keer georganiseerd worden. (AVH)

De expo ’70 jaar Rozenfeesten’ is te bezoeken in de bibliotheek van Beernem tot en met 17 oktober 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier