Overzicht: deze West-Vlaamse ziekenhuizen bouwen covidafdelingen af

De West-Vlaamse ziekenhuizen beginnen covid-afdelingen af te bouwen. © Getty Images
Bert Vanden Berghe

Zowel in de ziekenhuizen van AZ Delta, het AZ Groeninge in Kortrijk, het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper als het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt wordt het aantal covidafdelingen teruggeschroefd. Al blijft waakzaamheid naar eigen zeggen geboden.

In het AZ Delta met campussen in Roeselare, Torhout en Menen is men gestart met de voorbereiding van het tijdperk na het coronavirus. Ook in andere ziekenhuizen in onze provincie zijn ze daar volop mee bezig. AZ Groeninge sloot een afdeling, maar houdt zich standby.

In het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt werd vorige week een covidafdeling gesloten. “Op dit moment zijn er nog twee corona-afdelingen, waarvan één pre-covid en één covidafdeling. Eén van de twee reguliere covid-afdelingen werd dus gesloten”, klinkt het bij communicatieverantwoordelijke Valerie-An Desmet. “Het aantal opgenomen coronapatiënten daalt, maar een extra sluiting is voorlopig nog niet aan de orde.De evolutie valt ook niet te voorspellen, en we blijven de situatie dag per dag evolueren.”

In het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper gaan ze deze week van drie naar twee covidafdelingen. (foto Eric Flamand)
In het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper gaan ze deze week van drie naar twee covidafdelingen. (foto Eric Flamand)

Marges voorzien

Een gelijkaardig geluid is te horen in het Jan Yperman-ziekenhuis in Ieper. “Deze week gaan we van drie naar twee covidafdelingen”, weet woordvoerder Pieter-Jan Breyne. “Het aantal patiënten met Covid-19 daalt nog niet, maar stabiliseert wel. Omdat we een bezettingsgraad van 60 procent hebben, kunnen we de sluiting van een derde afdeling bekijken. Dat gebeurt ergens deze week. Dat betekent niet dat we bij een eventuele nieuwe piek niet opnieuw een derde kunnen openen.”

“We hebben de afgelopen weken al bewezen dat we snel kunnen schakelen. We hebben ook steevast gewerkt met marges. De eerste afdeling was nog niet halfvol, of we hebben toen een tweede afdeling opgestart. Met de sluiting van een derde kunnen we opnieuw meer inzetten op klassieke ingrepen. Heel wat dringende ingrepen werden uitgesteld. Dat was en is nog steeds een moeilijke evenwichtsoefening. Sommige ingrepen mogen ook niet te lang uitgesteld worden”, aldus nog de woordvoerder.

In AZ Damiaan in Oostende liggen ook nog acht patiënten op de afdeling intensieve zorgen. (GF)
In AZ Damiaan in Oostende liggen ook nog acht patiënten op de afdeling intensieve zorgen. (GF)

In AZ Damiaan Oostende werd eveneens een covidafdeling gesloten. Dat bevestigt perswoordvoerder Kevin Mollet. “Het personeel van die afdeling blijft wel nog standby. Twee afdelingen die in quarantaine werden geplaatst nadat er patiënten en personeel besmet waren, gaan weer open. Er was ook een opnamestop van 14 dagen.” In Oostende resten er nu nog twee covidafdelingen en één transitafdeling waar mensen met een vermoeden van corona eerst opgevangen worden. Op de afdeling intensieve zorgen liggen er ook acht coronapatiënten, waarvan er zeven beademd worden.

AZ West in Veurne bouwt nog niets af, laat communicatiemedewerker Delphine Deneir weten. Ze werken wel aan een plan om de gewone consultaties opnieuw op te starten, maar er zijn nog geen plannen om daar meteen weer mee te beginnen.

Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende sluit ook zijn covid-19 afdelingen niet, maar werkt wel aan een afbouw. Dat zegt Mintus-voorzitter Pablo Annys: “Op de Brugse campus zijn er momenteel nog 57 covid-19 patiënten, van wie 17 op intensieve zorgen. In het Oostendse Hendrik Serruysziekenhuis gaat het om 28 coronapatiënten, van wie 5 op intensieve zorgen”, verduidelijkt Pablo Annys..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier