Overzicht: deze West-Vlaamse evenementen gaan (wellicht) niet door

Tim Vansteelandt

Tot en met het einde van de zomervakantie mogen geen massa-evenementen plaatsvinden. Deze zomer geen zomerfestivals en andere grote evenementen dus. Een overzicht, dat voortdurend aangevuld wordt.

Eén ding staat vast: het wordt een heel bijzondere zomer. Wat de Nationale Veiligheidsraad precies verstaat onder ‘massa-evenementen’ en of er een ondergrens is, is nog niet bekend. Volgende evenementen gaan al zeker niet door.

Labadoux (1, 2 en 3 mei, Ingelmunster)

Op de affiche stonden onder meer Tourist LeMC, Milow en Dotan.

Lees het hier.

Krottegemse Feesten (20 tot 24 mei, Roeselare)

Geen tiende editie van de Krottegemse Feesten in het Hemelvaartweekend.

Lees het hier.

Oostende voor Anker (29 mei tot en met 1 juni, Oostende)

Het grootste maritieme festival van België heeft beslist om de editie van dit jaar niet te laten doorgaan. Tijdens het pinksterweekend van vrijdag 29 mei tot maandag 1 juni zou Oostende 150 internationale schepen verwelkomen, maar door de recente ontwikkelingen rond het coronavirus is beslist om het evenement af te gelasten.

Lees het hier.

Sinksenfeesten (29, 30, 31 mei en 1 juni, Kortrijk)

Sinksen 2020 gaat door, zij het dan digitaal. De bijeenkomsten in het centrum werden – volgens de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad – afgelast, maar organisatoren en het stadsbestuur komen met een creatieve oplossing voor de 200.000 bezoekers. Alles gebeurt virtueel, zelfs de grootste rommelmarkt wordt een online veiling.

Lees het hier.

Nacht van Vlaanderen (19 juni, Torhout)

Vorig jaar namen nog 7.657 mensen aan de veertigste editie van het bekende loop- en wandelevenement deel. “We voelden de bui al een tijdje hangen en hadden de voorbereidingen voor ons evenement op een laag pitje gezet”, aldus voorzitter Dirk Verduyn. Wie zich al inschreef mag een waardebon verwachten voor de editie van volgend jaar.

Izegemse Batjes (19, 20 en 21 juni, Izegem)

De organisatie wilde dit jaar nochtans uitpakken met enkele nieuwigheden. “Het is vooral ook spijtig voor de handelszaken en de horeca die zo een topweekend verloren zien gaan”, aldus Jef Maeseele, voorzitter van Unizo Izegem.

Lees het hier.

Pop Masters (26 juni, Kortemark)

Het Kortemarkse festival verwachtte onder andere De Kreuners en de Guy Swinnen Band. Mensen die al tickets aankochten zullen die kunnen gebruiken op 25 juni 2021.

Batjesweekend (26, 27 en 28 juni, Roeselare)

Het staat nu al vast dat de Batjes 2020 er helemaal anders zullen uitzien. “Na de door de regering genomen maatregelen hebben we beslist om alle evenementen met een zeer grote volkstoeloop af te gelasten”, aldus de burgemeester. “Dan gaat het eerst en vooral over het Vat van Rodenbach. Daarnaast wordt ook het festival Plein Publique, op zaterdag en zondag in het Noordhof, afgelast. Verder bekijken we de komende weken of een Batjes light mogelijk is, maar dat hangt af van de toekomstige verfijning van de maatregelen die de regering aankondigt en de manier waarop we het volk over het centrum kunnen verspreiden.”

Lees het hier.

Grensrock (26 en 27 juni, Menen)

“Onze affiche en de organisatie van de editie 2020 waren zo goed als helemaal rond en we werken momenteel aan een scenario om ervoor te zorgen dat niet alle werk voor niets geweest is. Later wellicht meer hierover”, klinkt het bij de organisatie. “Hoe dan ook zal er in 2021 opnieuw een editie van Grensrock plaatsvinden. Deze zal doorgaan op vrijdag 25 en zaterdag 26 juni. We vliegen er nu al in om te zorgen dat deze editie voor twee zal tellen.”

Dreambeats Festival (27 juni, Kortemark)

Op de affiche stond onder andere Jebroer. “Er werden al heel wat tickets verkocht, maar die zijn automatisch geldig voor de editie van 2021”, belooft organisator Pieter Vanoverschelde. Het festival vindt volgend jaar plaats op zaterdag 26 juni.

Europafeesten (3, 4 en 5 juli, Tielt)

Het programma van de Tieltse Europafeesten wordt overgezet naar de editie van volgend jaar. Dit jaar stond op vrijdag onder meer Willy Sommers geprogrammeerd, op zaterdag The Levellers en op zondag The Sweet.

Lees het hier.

Berenfeesten (5 juli, Meulebeke)

Lees het hier.

Hype-O-Dream (10 en 11 juli, Waregem)

Het festival verwachtte zo’n 25.000 bezoekers, met op de affiche onder meer De Romeo’s, Mattn en Jebroer.

Cactusfestival (10, 11 en 12 juli, Brugge)

Op de affiche stonden onder meer Balthazar, White Lies, Black Box Revelation, Het Zesde Metaal en Eefje De Visser. De organisatoren lieten al snel na de bekendmaking van de beslissing weten dat het festival deze zomer niet doorgaat.

Lees het hier.

Ostend Beach (10, 11 en 12 juli, Oostende)

De elfde editie van het festival gaat deze zomer niet door, maar wordt verplaatst naar 9, 10 en 11 juli 2021.

Irie Vibes Festival (16, 17 en 18 juli, Kortemark)

Reggae festival Irie Vibes liet via sociale media weten dat het festival dit jaar afgelast wordt. “Het is met veel spijt, maar ook met een grote zin voor verantwoordelijkheid, dat we jullie moeten meedelen dat Irie Vibes (back to the) Roots Festival 2020 wordt afgelast. Het gezondheidsrisico is te groot en de richtlijnen van de overheid zijn duidelijk”, klonk het.

Zotte Maandag (21 juli, Pittem)

Lees het hier.

Natourcriterium (21 juli, Roeselare)

Er komt geen Natourcriterium. Niet alleen omdat massa-evenementen niet plaatsvinden, maar ook omdat de Tour dit jaar pas eind augustus start. Normaal zou het Natourcriterium in de nieuwe situatie op 22 september gereden worden en dat is midden het WK. Moeilijk om toppers te overhalen.

Bosmolens Ommegang (24 tot 27 juli, Izegem)

Na 132 jaar volgt nu voor het eerst een zomer zonder Bos Ommegang…

Lees het hier.

Theater aan Zee (29 juli tot 8 augustus, Oostende)

Theater aan Zee gaat niet door.

Lees het hier.

Metalfestival Alcatraz (7, 8, 9 augustus, Kortrijk)

“Het is een zware klap maar wij hebben begrip voor de beslissing. Een festival in deze periode zou onverantwoord zijn”, vertelt persverantwoordelijke Bernard De Riemacker.

Lees het hier.

Festival Dranouter (7, 8, 9 augustus, Dranouter)

Ook Festival Dranouter was er snel bij om de annulering bekend te maken. Op de affiche stonden onder meer Bazart en Brihang. De organisatie blikt nu al vooruit naar de editie van 2021.

Lees het hier.

Nostalgie Beach (8 en 9 augustus, Middelkerke)

Dat bevestigt schepen van Toerisme Tom Dedecker (Lijst Dedecker). “Voor het eerst ging dit festival twee dagen omhelzen. Na de zowat 15.000 bezoekers de voorbije jaren werden dit keer meer dan 20.000 feestvierders verwacht.”

Night of the Proms Summer Edition (13 en 14 augustus, Koksijde)

Geen zomereditie van Night of the Proms in augustus, zo bevestigt Marc Vanden Bussche (LB). “We hopen dat we The Proms een jaar kunnen uitstellen, maar daarover moeten we nog samenzitten met de organisatoren. Over wat er met de verkochte tickets moet gebeuren, wordt ook nog overlegd. Ik hoop dat de mensen hun gekochte ticket kunnen gebruiken voor de editie van 2021.”

Paulusfeesten (10 tot 16 augustus, Oostende)

Vorig jaar lokte het gratis stadsfestival nog 100.000 bezoekers, deze zomer gaat het niet door.

Kwarttriatlon (15 augustus, Izegem)

Geen 30ste Izegemse triatlon.

Lees het hier.

Kamping Kitschclub (22 augustus, Kortrijk)

John Noseda, organisator van Kamping Kitsch, kwam woensdag met een opvallend nieuwtje op de proppen. “Annuleren zouden we sowieso al doen. Vicky, van het onafscheidelijke duo Marcel & Vicky, is zwanger. Onmogelijk om een Kamping Kitsch te organiseren zonder het duo waarmee alles begon!” Klinkt het ludiek.

ParkPop (22 en 23 augustus, Oostkamp

Op de affiche stonden onder meer de rapper Coolio, maar ook Ertebrekers, School is Cool en Zornik.

Lees het hier.

Land of Love (28 en 29 augustus, Torhout)

Ook de vierde editie van Land of Love gaat niet door. Maar de organisatoren beloven dat de ‘gates of heaven’ in 2021 wél zullen opengaan.

Lees het hier.

Road Rock (29 augustus, Kortrijk)

Enkele weken geleden raakte al bekend dat de voorrondes tijdens de Sinksenfeesten niet zouden doorgaan. “We hebben even overwogen om alles te verplaatsen naar september, maar de investering is gewoon te groot om het risico te nemen”, aldus Geert Lefevre. “En dat is verdomd jammer”, vloekt hij. “Want er zat dit jaar echt geweldig veel talent tussen.”

Waregem Koerse (1 september, Waregem)

Nadat eerder in Waregem alle zomerevenementen werden geschrapt, gaat nu ook de 173ste editie van Waregem Koerse, die traditioneel plaatsvindt op de hippodroom aan de Gaverbeek, niet door.

Lees het hier.

Wieltjesfeesten (5 september, Menen)

Het Meense stadsbestuur gaat nog een stapje verder dan de Veiligheidsraad en annuleert alle eigen stedelijke evenementen tot en met de Wieltjesfeesten op 5 september 2020. Daarnaast worden er ook geen evenementen toegelaten in stedelijke gebouwen, parken of terreinen.

Lees het hier.

Kunstenfestival Watou (Poperinge)

Het Kunstenfestival Watou gaat niet door in 2020, maar wordt uitgesteld naar de zomer van 2021.

Lees het hier.

Bordes Izegem Koers (10 september, Izegem)

De organisatoren van Bordes Izegem Koers zien zich genoopt om de editie van 2020 te annuleren. Hoewel de maatregelen om massa-evenementen te verbieden gelden tot eind augustus en de wielerwedstrijd pas in september plaatsvindt, ziet de organisatie voldoende redenen om dit jaar geen koers te houden. “Er zijn te veel onzekerheden”, luidt het.

Lees het hier.


Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.