Overwegsimulatie pronkstuk van nieuw verkeerspark in Ruiselede

Politiezone Tielt heeft zijn nieuw verkeerspark geopend in Ruiselede, waar leerlingen hun kennis kunnen komen testen. © Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Politiezone Tielt stelde vorige week in Ruiselede zijn vernieuwde verkeerspark voor. Op het park kunnen de leerlingen van de lagere scholen uit de hele politiezone hun kennis van de verkeersregels in de praktijk omzetten.

Het is de bedoeling dat het vernieuwde park, dat ter beschikking gesteld wordt van de 29 scholen binnen de politiezone, jaarlijks op een vast tijdstip en op een vaste plaats in elk van de zes gemeentes geplaatst wordt.

“Speelplaatsen zijn vaak te klein om een realistische verkeerssituatie te simuleren”, legt Stefaan Vandamme van de politiezone uit . “Daarvoor zijn dit soort parken ideaal. Het is de bedoeling dat leerlingen op school de theorie aangeleerd krijgen en die kennis op het verkeerspark in de praktijk omzetten.”

Opvallend: niet enkel fietsen, maar ook gocarts rijden rond op het parcours. “De gocarts worden gezien als een tweede soort weggebruiker om op die manier nog realistischere situaties de simuleren. Het is bijvoorbeeld ideaal om de wisselwerking tussen auto’s en fietsers na te bootsen.”

Zelfvertrouwen

Leerlingen van het vierde tot en met het zesde leerjaar zijn welkom op het verkeerspark. “Ze zullen er begeleid worden door de agenten van de eigen wijkdienst. De praktijkeducatie moet uiteindelijk bijdragen tot het krijgen van een gezond zelfvertrouwen tijdens het fietsen”, klinkt het.

Eyecatchers zijn de overwegsimulatie en de nevelinstallatie. De overweg werd gebouwd door het VTI in Tielt en is een technisch hoogstandje. Niet enkel gaat de slagboom naar beneden, je hoort ook hetzelfde belsignaal als bij een echte overweg. Om het nog realistischer te maken, hoor je zelfs het geluid van een voorbijrazende trein. “In vier van de zes gemeenten loopt een spoorweg. Sensibilisering is dan ook van groot belang” , zegt de agent. De nevelinstallatie werkt dan weer als motivator. “Want hij gaat pas af als er drie minuten geen fouten gemaakt worden. Daarnaast is het een goede tool om te wijzen op het belang van het gebruik van fietslichten en fluohesjes.” (TM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier