Overvallen juweliers uit Waregem rechten de rug na tigerkidnapping: “We gaan er opnieuw voor”

Juwelier Haesevoets uit Waregem opent vrijdag opnieuw de deuren van de winkel. Exact twee weken geleden maakten gangsters miljoenen exclusieve juwelen en horloges buit bij een tigerkidnapping. “We hebben serieus aan stoppen gedacht maar we gaan er opnieuw vol voor”, klinkt het bij Olivier Haesevoets.

Olivier, vriendin Stephanie, Ronny en Régine blijven niet bij de pakken zitten na de overval. © LSi

Op dinsdag 13 november wachtten vier gangsters juwelierskoppel Ronny Haesevoets (54) en zijn echtgenote Régine Libeert (55) na sluitingstijd van de winkel aan hun privéwoning drie kilometer verder op. Nadat de metalen toegangspoort open was gegaan, sprongen ze tevoorschijn, gaven het koppel rake klappen en bedreigden hen met een wapen. In de woning bonden de daders Régine vast met snelbinders. Ronny moest onder bedreiging terug mee naar de winkel en werd als menselijke sleutel gebruikt om de topbeveiliging van de winkel in de Stormestraat te omzeilen. “Maar liefst anderhalf uur waren de daders bezig om de hele winkel leeg te roven”, blikt zoon Olivier, die samen met zijn vriendin Stephanie mee de zaak uitbaat, terug. “Al die tijd beleefde hij een nachtmerrie. Maar ook mijn moeder hielden ze al die tijd onder schot. Pas nadat de gangsters hun buit hadden en veilig de winkel hadden verlaten, verlieten die ene dader ook de woning. “Onvoorstelbaar. Een echte nachtmerrie. We dachten dat zoiets enkel in films kon. Wellicht schaduwden de daders ons al maanden. Dat zorgt voor een vies gevoel.”

Exact twee weken na de ontvoering en overval zijn de juweliers klaar om de rug opnieuw te rechten. “Mentaal blijft het nog heel moeilijk“, aldus Olivier. “We voelen ons nergens nog veilig, behalve in de winkel. Door de strenge beveiliging is dat eigenlijk een bunker waar niemand binnen of buiten kan. Maar we kunnen ons natuurlijk niet altijd in de winkel opsluiten. Van zodra we ons buiten begeven, vooral in deze donkere winterdagen, is er dat gevoel van onveiligheid. Er is heel ernstig aan stoppen gedacht. Uiteindelijk is alles waar mijn ouders 31 jaar voor gewerkt hebben, weg. We hadden zelfs een horloge van het Zwitserse topmerk IWC in huis waarvan er maar één in de hele wereld was. Speciaal voor een event dat er zat aan te komen. Wisten de daders dat? We weten het niet…”

Maar na rijp gezinsberaad beslisten de juweliers om toch verder te doen. “De vele duizenden berichten, steunbetuigingen, schouderklopjes,… hebben ons over de streep getrokken”, vervolgt Olivier. “Voor onze klanten, die eigenlijk geen klanten maar vrienden zijn, daarvoor doen we het. De voorbije dagen spendeerden we al onze energie aan de heropstart. Zo bleef er ook minder tijd over om aan die nachtmerrie terug te denken. Vanaf vrijdag zullen we er opnieuw staan en tonen dat we ons niet klein laten krijgen.” (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.